dinsdag 31 maart 2020

Ik las: 'Zwarte Schuring' geschreven door Bartls

Een schelmenroman


Zwarte Schuring


Het is een hopeloos complot waar de kunstenaar Schuring onbedoeld in verstrikt raakt. Bij elke handeling wordt zijn situatie nijpender. Is het zijn geldgebrek dat hem nekt? Zijn het de caf├ęgangers of zijn het de drugs die de femme fatale hem laat gebruiken? Schuring blijkt ongewild een grote rol in een plan te hebben.
En, o ja... iedere gelijkenis met een bestaand persoon berust op louter toeval.

Het debuut van een schelm
(bron info: achterflap)

Mijn mening: 

Ondanks de soms plotseling wisselende verhaallijnen, leest het boek als een trein. Als lezer moet je wel tegen enigszins grof taalgebruik kunnen, maar dat taalgebruik past wel helemaal bij de personen die op dat moment spreken of denken.

Een zoektocht naar een partij dope die verloren is gegaan, zorgt indirect voor een spannend seksueel avontuur voor de hoofdpersoon Schuring. Schuring is van mening dat zijn huidskleur de oorzaak is van alles wat verkeerd gaat in zijn leven. Dat blijft hij steeds weer herhalen in het verhaal.

“Ook wordt Schuring voor de tweede maal binnen 24 geblinddoekt en onder zijn oksels omhoog gelift, terwijl zijn donkere armen geboeid tegen zijn rug geklemd worden. 
In totale paniek en ontreddering smeekt Schuring om genade, gilt dat hij niets weet en voegt er ten overvloede aan toe dat hij ervan uitgaat dat de geleden behandeling enkel voorkomt uit het feit dat hij een neger is.”

‘Zwarte Schuring’ staat bol van veelvuldig recreatief drugsgebruik en seksuele uitspattingen die uitgebreid worden beschreven.
Al met al is een amusant verhaal geworden. 
Lees op deze website meer over de auteur en zijn debuutroman.

Zwarte Schuring koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Zwarte Schuring
Auteur: Bartls
Genre: schelmenroman (literair genre waarin schelmen de hoofdrol spelen)
Uitgave: paperback, 112 pagina's
Uitgever: Het Kruiwagentje, augustus 2019
ISBN: 9789090320090
ISBN: 9789083017600 (eBook)

Met dank aan Het Kruiwagentje voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.