zondag 14 juni 2020

Ik las: 'Hanze! daar waar de reis naartoe gaat' geschreven door Hans Muiderman, omslagontwerp en typografie door Erik Cox


Hanze! daar waar de reis naartoe gaat

Flaptekst:

Aan het einde van een pad waar de rivier oplost in een baai aan de Oostzee, lees ik op een gevel Hotel Utkiek. Het water in de verte heette tot in de 17e eeuw Dat nie diep en het binnenmeer daarachter, bij het schiereiland Usedom, dat was het Achter water. Waar je de taal herkent voel je je thuis.

Na een reis met zijn camper van Deventer naar Denemarken, de oversteek naar Zweden, over de eilanden Gotland en Farö, door de Baltische Staten en langs de Duitse Oostzeekust, keert de schrijver via Kampen weer terug langs de IJssel om te eindigen bij een oude tante thuis in Zutphen. 
Toch wil hij nog een keer terug naar Farö, in het noorden van de Baltische Zee. Om daar te zoeken naar het doel van zijn reis… 

Mijn mening:

Voor in het boek staat een quote van Linn Ullmann – uit De rustelozen, 2016:
“Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plaats waar je staat.” 

Onderstaande woorden van de auteur geven duidelijk weer waar het over gaat in het leven: jezelf herkennen in bepaalde situaties op verschillende tijden. In hoeverre is herkenbaar wat je ziet, hoort of ervaart?

“Tijdens het reizen verander ik, onbewust, steeds van perspectief: mijn persoonlijke geschiedenis, die van degenen die ik ontmoet en het verleden van de plek waar ik ben aangeland wisselen elkaar af. Heden en verleden verweven zich als vanzelf. En als de reis vordert vraag ik mij steeds vaker af waar de reis naartoe gaat.”

Bovenstaande is ook heel toepasselijk in deze tijd van strijd tegen racisme die nu (juni 2020) gaande is.
Wat vroeger heel vanzelfsprekend was omdat men dat wat gebeurde niet als een misdaad zag maar als een positief iets: het was tenslotte goed voor het land. Terwijl als je er nu naar terugkijkt, het er toch anders uitziet.

“Wann vergeht die Vergangenheit?”

De auteur haalt herinneringen op over acteurs, actrices, films en auteurs, in het bijzonder Henning Mankell. Hij leest tijdens zijn trip Zweedse Laarzen, het laatste boek van deze auteur. Hierin gaat het met name over de balans van het leven opmaken en het elkaar heel langzaam leren waarderen. De hoofdpersoon Welin fungeerde als zijn alter ego las ik in het nawoord.

Op een van de laatste bladzijden beschrijft Hans Muiderman hoe hij bladert in een boekje over Farö. Datgene wat hij daar leest zal een gedeelte van de titel worden.

quote: 
De naam betekent niet alleen ‘schapeneiland’, lees ik, maar ook ‘daar waar de reis naartoe gaat.’
unquote

Ik heb Hanze! daar waar de reis naartoe gaat heel graag gelezen en waardeer het met 4,5/5*


De auteur:

Als jonge dichter publiceerde Hans Muiderman (Den Haag) in de Groene Amsterdammer, hij schreef en regisseerde voor cabaret. Zijn loopbaan begon hij als docent film en scenarioschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over kunst, cultuur en media.

Sinds 2010 is hij fulltime schrijver. Zijn debuutroman Souvenir Utopia werd gepresenteerd in 2013. Daarna verschenen twee verhalenbundels. De pers reageerde lovend op deze publicaties. Hij geeft lezingen, treedt op en publiceert in literaire tijdschriften.

Lees meer over de auteur en zijn werk op zijn website.

Van Hans Muiderman verschenen eerder:
Notities op de spiegel (essays)
Souvenir Utopia (roman)
Ik ben hier geboren (korte verhalen)
Als al het andere voorbij is (reisverhalen)
De Roetekavlomsamiep (beeldverhaal, i.s.m. Erik Cox)

N.B.Klik op de gekleurde tekst voor de link naar mijn recensies.

Boekgegevens
Titel: Hanze! daar waar de reis naartoe gaat
Auteur: Hans Muiderman
Genre: bundel reisverhalen
Uitgave: paperback, 128 pagina’s
Uitgever: x-editons, Den Haag
Omslagontwerp en typografie: Erik Cox
ISBN: 978 90 82388 82 4

Hanze! daar waar de reis naartoe gaat koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:
webshop van Boekhandel Douwes

- of rechtstreeks door een e-mail te sturen aan erikedje-imageerikcox.nl

Met dank aan x-editions voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Het was heerlijk meeliften!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.