zaterdag 20 juni 2020

Ik las: 'Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal' geschreven door John Vandekerckhove



Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal

De wereld buiten onze muren evolueert traag van zwart-wit naar kleur op het televisiescherm in de refter. Vaak wil ik niet weten wat er aan de hand is. Het nieuws is altijd slecht. Voor televisiemakers is slecht nieuws goed nieuws, en goed nieuws slecht nieuws. Jonge mensen lopen op straat met
spandoeken waarop in grote letters ‘Walen buiten’ geschreven staat. En ondanks het onloochenbare feit dat ik in Vlaanderen ben geboren, beschouwen de leerlingen me als een indringer. Een buitenlander.

Sil is een kind van Verwaalste Vlamingen die, zoals zovele andere Vlamingen, jaren geleden emigreerden naar Wallonië. Op zoek naar een beter leven vluchtten hij en zijn familie uit de Vlaamse goot naar de ‘beloofde Waalse koolmijn’. Maar een voor een sluiten de mijnen…
Naast de teloorgang van de familie, die zich stap voor stap manifesteert, is er nog Sils onmogelijke, maar allesoverheersende verliefdheid voor de Vlaamse Nele.

“Een van de beste vrienden van mijn grootvader was een visser. Zijn naam was Prosper Sauvagin en hij zal het nooit weten, maar zijn kleindochter is en blijft de belangrijkste persoon in mijn leven, dat grotendeels bestaan heeft uit verlangen naar haar.”

Dit boek bestaat uit drie delen, t.w.:
Deel I: De verleden tijdgeest
Deel II: De tegenwoordige tijdingen
Deeltje III: De toekomstige tijdbom

De personages worden heel beeldend beschreven, waardoor je ze voor je ogen ziet verschijnen. Zo ook de enige keer dat Mey een mop begreep en er om moest lachen.

“Pey had deze avond zijn publiek duchtig verwend, we hadden al veel betere moppen gehoord en lachten maar matig.
Mey daarentegen proestte het uit. Het was de eerste en enig keer in haar leven dat ze bulderde en kletste op haar vlezige dijen door een flauwe grap. Alle familieleden, buren en vrienden staarden haar aan, in complete stilte.”

Het is niet alleen een onderhoudend verhaal dat verteld wordt door Sil, maar de lezer krijgt een goede indruk over de spanningen tussen Vlamingen en Walen die aan de orde van de dag zijn. Als Nederlandse had ik daar geen idee van. Ik wist wel dat ze perse gescheiden wilden blijven, maar ik wist niet waarom. Nu is het voor mij ook gaan leven.

Pey is de grootvader van Sil en hij vertelt keer op keer prachtige verhalen aan iedereen die het wil horen. Dan gebeurt er een ongeluk op het eind van Deel I.

“En ik zag hoe Pey gebukt liep. Hoe intriest hij was. Hoe hij zijn moed verloren had. Zijn moed, zijn arm, zijn werk, zijn levenslust en langzamerhand zijn vrienden. Hij was uitgeput, opgebruikt en leeg. Zoals onze trots onze, magen en onze portefeuilles. En samen met onze hoop verdween de Waalse mijnindustrie, langzaam, maar stilaan o zo zeker.”

In het tweede deel wordt vanaf zijn vijftiende jaar elk jaar uit het leven van Sil beschreven en ieder jaar wordt Nele mooier!
Dankzij zijn tante Tangtang (tante An) heeft hij zijn eerste erotische ervaring.

Denk niet dat het alleen maar humor en geschiedenis is waar je mee te maken krijgt in dit boek. Verschrikkelijke dingen gebeuren zoals de zelfmoord van de beste vriend van Sil. Sil heeft niet de kans gekregen om zijn excuses aan te bieden voor iets wat hij nagelaten heeft te doen.
Eremoord is ook een onderwerp in Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal.

In navolging van Pey gaat ook Sil verhalen verzinnen. Deze vertelt hij aan zijn zoon. 

Humor, zakelijkheid en achtergronden wisselen elkaar af in Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal. Soms is hetgeen je leest werkelijk hartverscheurend.

Ongeveer dertig jaar na de eerste keer dat hij haar zag, ontmoet hij Nele opnieuw. 

“Wat een geluk bij een ongeluk dat ooit alle keuzes uitgeput zullen zijn, dat het leven stopt en dat het volslagen zinloos is. Dat eeuwig leven een zelfbedrog is en een ramp. Maar ook daaraan twijfel ik onophoudelijk. De twijfel tussen zee en land.

Laat je in Deeltje III verrassen door de toekomstige tijdbom.

Ik heb Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal graag gelezen.


De auteur:

Bruggeling John Vandekerckhove (°1953) bracht als schrijver al twee jeugdboeken uit: Sporen in het zand en Spoorloos onder het zand. Deze avonturenromans verhalen over het nomadenvolk de Toeareg uit de Ténéréwoestijn, een gebied in de zuidelijke Sahara. 

Maar Vandekerckhove is meer dan enkel auteur: hij studeerde plastische en audiovisuele kunsten, en hield er als documentairemaker een indrukwekkend palmares op na. Zo werkte hij gedurende zo’n tien jaar voor kwaliteitszenders als de Britse BBC en de Amerikaanse NBC. 
Ook was hij docent en vakhoofd Documentaire aan het RITCS, de Erasmushogeschool te Brussel. Als deskundige en adviseur voor documentairefilm was hij verder verbonden aan het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Vandekerckhoves stem als documentairemaker weerspiegelt zich in zijn literaire werken, die feiten en fictie met elkaar verweven. 
In Het verdrongen verhaal  van een Vlaamse Waal komen al zijn passies en talenten tot een wonderlijke eenheid.
(bron info: achterflap)

Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het verdrongen verhaal van een Vlaamse Waal
Auteur: John Vandekerckhove
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 169 pagina's
Uitgever: Beefcake Publishing, eerste druk 2018
ISBN: 978 94 91144 91 2
NUR: 301


Met dank aan Beefcake Publishing voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.