maandag 22 juli 2019

Ik las: 'Babygehalte' geschreven door Kobe LecompteBabygehalte

Over de auteur en het ontstaan van Babygehalte:

Kobe Lecompte (1979), geboren te Brussel heeft vijftien jaar de prachtigste modeboetieks van de wereld afgeschuimd om er Belgische modecollecties te verkopen. Nadien vond hij het welletjes, deed de boeken toe en vervoegde het Belgisch leger als soldaat.

In psychiatrische instellingen deed Kobe vijf jaar onderzoek naar verschillende ziektebeelden om op die manier de puzzel van de menselijke psychologie proberen op te lossen.

Van kinds af aan schreef Kobe vaak stiekem. Het boek Babygehalte kende nét twintig jaar geleden zijn eerste zinnen. Het boek heeft een intens rijpingsproces gekend en Kobe heeft het boek ook vaak en ver opgeborgen. Zoveel jaar later, na lessen in de nuchterheid, heeft Kobe het boek afgewerkt.

In februari 2019 vierde Kobe zijn veertigste verjaardag, het twintig jaar ontstaan en het uiteindelijk bestaan van zijn debuutroman, Babygehalte.

"Mijn ervaringen en levensovertuiging hebben dit boek tot een soort ‘levensgids’ gemaakt in de vorm van een verhaal vol waanzinnige momenten".

Dit verhaal gaat over een engel die op aarde komt om mensen die het leven als een groot ongeluk beschouwen, gelukkig te maken.

Het boek is een zoektocht, vol oplossingen naar geluk, met regelmatig pauzes in de vorm van losse teksten als mijmermoment voor de lezer.

"Wie ben ik om jullie het geluk te wijzen? Ik kan enkel opdienen wat ik leerde."

Lees meer over Kobe Lecompte op zijn website.


(bron info: Uitgeverij Partizaan)

Mijn mening:

Dit zou bij iedereen in de kast moeten staan: een levensgids voor als je het even niet meer weet!

De titel 'Babygehalte' wordt duidelijk op een van de laatste bladzijden van deze roman:

"Burgers, media, ministeries en wereldleiders uitten hun verontwaardiging over al dat 'babygehalte'."

De ervaringen van de auteur zijn opgetekend in een prachtig verhaal over geluk, ongeluk, doorzetten of opgeven. Soms moet je even de knop omzetten of de weg oversteken via het zebrapad; dat ligt er niet voor niets tenslotte.

Als 'de man die in de hemel woont' een nieuwe kans krijgt ontstaat een golf van afgunst in de hemel, zoals dat ook op aarde vaak het geval is wanneer iemand een meevaller heeft. 
Hij moet op zijn missie met behulp van geluk en liefde ongelukkige mensen opsporen en gelukkig maken. Dat wordt hem op het lijf geschreven en er ontstaat een door de hemel uitgewerkt personage met de naam 'Winter'. 

In deze roman worden een heleboel tips aangereikt om gelukkig door het leven te kunnen gaan. En niet te vergeten, hoe je anderen gelukkig kunt maken. Bijvoorbeeld door een kind een aai over zijn bol te geven, of een collega een compliment. Het zijn heel kleine dingen, die grote dingen kunnen bewerkstelligen.

In het hoofdstuk 'Drinken met percentages' wordt alcoholverslaving besproken. 
Geduld blijkt datgene te zijn wat alcoholisten moeilijk onder controle krijgen. 

"Geduld hebben doet een mens deugd. Het zal ervoor zorgen dat je nieuwe  zaken ontdekt. Bezigheden of passies waarvan je tot dan geen notie had. Geduldig afwachten kan alleen als je de tijd aaibaar maakt. Geduld is het dulden van de tijd."

Fictie en realiteit worden verweven in deze roman. De locatie waar het verhaal met 'plakmans' begint is bijna non-fictie: er bestaat een Anspachlaan in Brussel, maar van de echte Grétrystraat ontbreekt de eerste 'r' en wordt daardoor een Getrystraat.

'Babygehalte' is van de eerste tot en met de laatste bladzijde doorspekt met goede tips om sympathieker door het leven te gaan, sympathieker zowel voor anderen als voor jezelf.
En vergeet daarbij niet: iedere genomen stap is er één die telt!

Ik heb 'Babygehalte' graag gelezen.


INKIJKEXEMPLAAR

Babygehalte koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Babygehalte
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: roman
Uitgave: paperback, 202 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Partizaan in samenwerking met Proefschriftmaken (Datawyse), januari 2019
ISBN: 978 94 63802 92 5


Met dank aan Uitgeverij Partizaan voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.