zaterdag 7 augustus 2021

Ik las een onbekend verhaal over Dylan Thomas: 'Schoten in het donker', geschreven door Karel Wasch

 

Schoten in het donker

Het incident dat het thema van dit boekje vormt speelde zich af in maart 1945.
Dylan Thomas, zijn vrouw Caitlin en kinderen bewoonden een tochtige bungalow in New Quay, Mojoda, geheten. 
Dylans buurvrouw daar, was zijn jeugdvriendin Vera Philips. Zij was getrouwd met de commando William Killick. Deze was op gevaarlijke missies geweest achter de Duitse linies in Griekenland, waar hij met een vliegtuig naartoe was gebracht. Toen Killick terugkeerde ontspon zich een ruzie met Dylan.
Hoe dat afliep lezen we in dit boekje.

Mijn leeservaring:

In dit onbekend verhaal over Dylan Thomas lees je over de jeugd van Dylan Thomas, over zijn vriendschappen en over 'fake news' wat toen ook al bestond. Humor is zeker aanwezig in dit verhaal.

“De kleine Dylan Thomas, de later zo beroemde dichter ( 1914-1953), leefde aanvankelijk een redelijk keurig leven bij zijn vader en moeder in Swansea in Zuid Wales. De straat heette Cwmdonkin Drive en het huisnummer was 5 (five).”

Dylan Thomas was van mening dat als het huisnummer en de straat al rijmen het niet anders kan zijn dan dat daar een dichter geboren is.

‘Schoten in het donker’ laat je door de fijne schrijfstijl van Karel Wasch kennismaken met Dylan Thomas. Dylan trok veel op met de achternicht van zijn moeder: Vera Philips. Ze maakten  nergens bekend dat ze familie van elkaar waren en bleven hun leven lang belangrijk voor elkaar.

Tijdens zijn huwelijk met Caitlin Macnamara verlieten ze Londen en gingen naast Vera Philips en William Killick wonen. Vera en William waren inmiddels getrouwd. 
Deze combinatie was niet al te best omdat William Killick Vera en Dylan ervan verdacht een verhouding te hebben gehad tijdens zijn afwezigheid. Het ging van kwaad tot erger.

De rechtszaak die beschreven is, laat goed zien dat recht spreken willekeurig was; soms ging het er blijkbaar niet om wie je was, maar wie je kende.

De tekeningen van Jacco de Jager completeren het verhaal. 
Ik heb ‘Schoten in het donker’ graag gelezen en ben weer een stukje wijzer geworden.


De auteur:

Karel Wasch (1951) is publicist, biograaf en dichter. Zijn gedichten werden in veel bladen opgenomen en zijn bundel Het geluid van denken, verscheen bij In de Knipscheer.
BiografieĆ«n schreef hij over Floris Meijdam, Karel Wasch de oudere, Breandan Behan, Jack Kerouac en maar liefst 3 over Dylan Thomas (1914-1953) en een novelle over deze dichter. 
De roman van Wasch over de jaren ‘60, De belegering van de jonker, oogstte veel bijval. 
Verder recenseert hij poƫzie voor De Leestafel. Met zijn gedichten won hij drie prijzen.
Neem een kijkje op zijn website.

Schoten in het donker koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Schoten in het donker
Auteur: Karel Wasch
Illustrator: Jacco de Jager
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback met illustraties, 58 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2021
ISBN: 9789464244786
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.