maandag 7 maart 2016

'De zussen Borgesius' van Lupko EllenDe zussen Borgesius

Het is de eerste maandag van mei.
Guido, een Italiaans-Nederlandse man van drindertig jaar was getrouwd met Johanneke, een Nederlandse. Dat was ook de reden dat Guido vanuit zijn geboortestreek Toscane verhuisde naar Kantens in Nederland. Het huwelijk met Johanneke is inmiddels doodgebloed en hij leeft van een bescheiden uitkering die hem verhindert naar Italië terug te gaan.
Dat kan hij zich niet veroorloven.
Deze dag krijgt hij bezoek van Juliëtte Borgesius die wil dat hij de volgende dag naar Italië vertrekt om haar man Ralph daar op te sporen. De volgende dag vertrekt hij samen met Mellie, de (half)zus van Juliëtte naar Italië. Hij heeft even niets meer in Nederland te zoeken.

Terwijl ze onderweg zijn wordt het duidelijk dat er meer aan de hand is dan Juliëtte hem heeft verteld. De zussen blijken elkaar te haten en deze haat gaat heel ver.
Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming gaat een en ander helemaal verkeerd. Hier komt het verhaal in een versnelling. Guido wordt zelfs verdacht van moord. Ook de maffia laat zich gelden. Guido begrijpt niet waarom Juliëtte hem uitgezocht heeft. Hij wordt door de haatgevoelens van de zussen in een rol gedwongen die hij niet voor mogelijk had gehouden, hij overwint een grote angst en leert zichzelf op deze manier beter kennen.

Het verhaal is niet extreem spannend en ook niet supersnel, maar dit boek heeft andere kwaliteiten.
Alleen al de mooie beschrijvingen van de omgeving en de sfeer die op het beschreven moment heerst maken dit tot een verhaal dat gelezen moet worden. Er is voldoende spanning aanwezig om dit een thriller te noemen.
Haat voert hier de boventoon, gevolgd door liefde. Het akelige in dit verhaal is dat het ook jou zou kunnen overkomen, er zitten geen ongeloofwaardige situaties of karakters in.
De auteur heeft de personages goed uitgewerkt, vooral het personage van Guido is heel duidelijk.
Het boek leest lekker vlot, de wisselende verhaallijnen passen goed en zijn niet storend.
Dit verhaal eindigde voor mij toch nog verrassend; deze reactie had ik niet verwacht. Heeft dit verhaal wellicht nog een vervolg?

De auteur:
(foto: Henk Veenstra)

Lupko Ellen werd in 1953 geboren in Gasselternijveenschemond. Zijn naam is geen pseudoniem. Ellen debuteerde in november 2006 met de literaire thriller 'Moddergraf' . Dit boek vertelt de ongewilde avonturen van Ludde Menkema. Dit personage bleek sterk genoeg om er meer verhalen aan te wijden. In mei 2009 verscheen het tweede boek rond deze Ludde Menkema: 'Wraaktocht'. Vervolgens verscheen in januari 2011 'Herenboer', de thriller waarmee Lupko Ellen genomineerd werd voor de Gouden Strop..
Eind mei 2013, in de aanloop van de Maand van het Spannende Boek (juni) verscheen het vierde deel rond Ludde Menkema: 'Nachtengel', een thriller over vrouwenhandel...
Samen vormen deze boeken dus de Ludde Menkema-reeks.

In het seizoen 2013/2014 schreef Ellen een feuilleton in opdracht van De Literaire Hemel in Drenthe. Dit is in 2014 als minithriller verschenen: 'Hellig vuur'.

Lupko Ellen werkte bij Teleac als projectmanager. Thans woont hij in het Noord-Groningse dorp Warffum. Met de literaire thriller 'Moddergraf' debuteert Ellen op buitengewoon overtuigende wijze, getuige ook de reacties. De recensies op 'Wraaktocht' waren zo mogelijk nog enthousiaster. 'Herenboer' werd in het Dagblad van het Noorden omschreven als 'een subliem slot van de trilogie... de vijf sterren meer dan waard'.

Koop dit boek bij uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl

Boekgegevens:
Titel: De zussen Borgesius
Auteur: Lupko Ellen
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 260 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Passage, november 2015
ISBN: 978 90 54523 01 7
NUR: 305

Met dank aan Uitgeverij Passage voor het recensie-exemplaar

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.