zaterdag 17 december 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Mary Copeland - Victoriaanse detective, deel 6' geschreven door Robbert Jan Swiers

Vier verhalen


Mary Copeland - Victoriaanse detective (6)

Met Mary Copeland – Victoriaanse detective, deel 6 levert Robbert Jan Swiers alweer zijn zesde verhalenbundel af over de vrouwelijke detective.
Mary Copeland heeft zich in het Londen van de late negentiende eeuw ontwikkeld tot een inmiddels befaamde én beruchte detective. Ze werkt onder meer op verzoek van Scotland Yard en heeft haar eigen team. 

In deze vier verhalen komt Mary in aanraking met moorden op werknemers van uitgeverijen, gruwelijke kindermoorden, een vrijwel onuitroeibaar bijgeloof in Berlijn en een hardnekkige geruchtenstroom die de eigenaren van twee Londense bierbrouwerijen in diskrediet brengt. De titels zijn ontleend aan schilderijen uit die tijd, vervaardigd door kunstenaars die behoorden tot de Prerafaëlitische Broederschap of de navolgers daarvan. 

Swiers heeft de gave om goed gedocumenteerd en op indrukwekkende wijze het Londen van die tijd neer te zetten, in dit deel van augustus tot en met november 1890, zo’n twee jaar na The Ripper Murders en net na de voor ophef zorgende roman The Picture of Dorian Grey van Oscar Wilde.

Mary Copeland deel 1 is op 30 juni 2022 in het Engels uitgegeven bij Austin Macauley Publishers UK, een Engelse uitgever met kantoren in Londen, Cambridge en New York. De uitgever noemt zijn verhalen ‘onderhoudend en aangrijpend met slimme plotwisselingen’. Verder wordt er gesproken over ‘een dynamische schrijfstijl’ en ‘sterke en genuanceerde karakters’.

Vanaf het begin van de serie spelen de verhalen zich steeds in opeenvolgende maanden af, zodat een jaar uit twaalf verhalen bestaat. Deel 1 begon in december 1888 en dit zesde deel loopt vanaf augustus tot en met november 1890. Hoewel Mary Copeland een fictief personage is, is haar omgeving dat niet en ze hád kunnen bestaan…
Door deze opzet kunnen elke keer de actuele ontwikkelingen uit die tijd worden meegenomen en, sterker, bieden ze mij soms de inspiratie voor een verhaal. De personages krijgen hierdoor ook steeds meer inhoud en geschiedenis.
(Robbert Jan Swiers in het voorwoord)

De vier verhalen in deel 6:

I. Mary Copeland & Ellen Terry as Lady Macbeth
of
De zaak van de gordel van de waarheid


II. Mary Copeland & Woodpecker, Strawberry Thief and Golden Lily
of
De zaak van de hemeltergende kindermoorden


III. Mary Copeland & Dew-Drenched Furze
of
De zaak van het onuitroeibare bijgeloof


IV. Mary Copeland & Frigidarium
of
De zaak van de onschuldige Irish Travellers

De auteur:

Robbert Jan Swiers (Middelburg, 1959) heeft meer dan tachtig publicaties op zijn naam staan: kinderboeken, historie, archeologie, natuur, poezie, romans en hij werkte mee aan taal- en geschiedenismethodes. Veel van zijn verhalen zijn in landelijke tijdschriften gepubliceerd. Daarnaast is hij actief (geweest) in muziek, muziektheater, film en kleinkunst en werkte hij mee aan ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. 

Swiers weet opnieuw op indrukwekkende wijze het London van die tijd te beschrijven, net na The London Dock Strike en The Cleveland Street Scandal.
Neem ook een kijkje op zijn website.

Bij Uitgeverij Aspekt verschenen eerder van Robbert Jan Swiers:

Mary Copeland, Victoriaanse detective deel 6 koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Mary Copeland
Serie: Victoriaanse detective, deel 6
Auteur: Robbert Jan Swiers
Genre: detective
Uitgave: paperback, 336 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, december 2022
ISBN: 9789464628937
NUR: 331


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.