dinsdag 27 december 2022

Vandaag in de schijnwerpers: 'Terugkeer naar een onbekend land' geschreven door Harry Smith

 De kunst van het opnieuw beginnen


Terugkeer naar een onbekend land

De historische roman Terugkeer naar een onbekend land vertelt in een drieluik het verhaal van Indische families die in de jaren ‘50 van de twintigste eeuw naar Nederland komen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. 

In Ongemakkelijk weerzien keert Jan Carel, de hoofdpersoon, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terug uit het Jappenkamp op Java en gaat op zoek naar zijn familie in het toenmalige Nederlands-IndiĆ«. 

In Indische families groeit Ronnie, de Indische kleinzoon van Jan Carel, in de jaren ’50 van de vorige eeuw op in een dorp in Brabant. Hij gaat er naar de lagere school. Nog meer Indische families zijn neergestreken in het dorp. Geleidelijk komt Ronnie achter hun zorgvuldig bewaarde geheimen. 

In De laatste droom krijgt Jan Carel het laatste woord. Niet alleen heeft hij zijn geboorteland, nu Indonesiƫ, moeten verlaten, hij verloor ook de vrouw van wie hij zielsveel hield en met wie hij hoopte in Nederland een nieuw begin te maken.

NB Grafisch kunstenaar Henry van den Berkmortel (kijk voor meer van zijn werk op instagram) maakte het ontwerp van de cover. 
Op de voorkant is een foto afgebeeld van het geboortehuis van Harry Smith. Dat bevond zich op het Woonoord Limburglaan in Eindhoven, waar hun gezin werd opgevangen bij de komst naar Nederland in 1952. Dit woonoord is in 1960 gesloopt

Dit is het tweede boek van Harry Smith.
Hij debuteerde in 2017 met de roman Een Indische prins.

Sfeervol boek over woelige periode
 – Eindhovens Dagblad

Terugkeer naar een onbekend land koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Terugkeer naar een onbekend land
Auteur: Harry Smith
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 280 pagina’s
Uitgever: Harry Smith, november 2022
ISBN: 9789083284002
ISBN: 9789083284019 (eBook)
NUR: 301

Met dank aan Harry Smith voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Harry Smith)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.