dinsdag 8 augustus 2023

Ik las: 'Doelwit Åland' geschreven door Jaap Jonker

 Een Jacob Noordland thriller


Doelwit Åland

Het verhaal speelt zich af op de Finse Åland-eilanden, een fantastische archipel met veel historie, schilderachtige vissersdorpjes en lage kliffen. Hoofdinspecteur Jacob Noordland van de Nederlandse politie is met zijn vrouw en hond op vakantie op de eilanden. Wanneer er een reeks mysterieuze stroomuitvallen plaatsvinden, wordt Noordland door zijn Finse collega Eeva Loitonen gevraagd om te helpen. De twee politieagenten ontdekken al snel dat de stroomuitvallen onderdeel zijn van een groot Russisch complot om de Åland-eilanden te annexeren.

Voor in het boek is een kaart opgenomen van het gebied waarin het verhaal zich afspeelt. Na de proloog die zich afspeelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw springen we vooruit naar het jaar 2018. Hier wordt het boek opgedeeld in twee delen waarin we twee verhaallijnen volgen die elkaar afwisselen.
De auteur beschrijft heel knap de achtergronden en gevoelens van beide partijen waardoor ze voor je ogen tot leven komen en veel kunt begrijpen van hun handelingen.

“Nu, naar buiten, pistool in de hand. Een felle steek in zijn linkerborst doet hem naar adem happen. Een fel licht verblindt hem. Hij strekt zijn rechterhand en wil zijn hand op zijn hartstreek leggen. Door een plotselinge kramp spant zijn vinger zich om de trekker en een schot gaat af. Hij realiseert zich dat hij valt en vloekt hardop. Houdt zijn hart er nu mee op? Op dit moment? Zijn opdracht is nog niet af. Zijn belofte aan zijn vader. Hij merkt nauwelijks meer dat hij door twee mannen tegen de grond wordt gewerkt. Zijn gedachten blijven steken bij een oude familiefoto met zijn vader Igor, zijn moeder en hijzelf, de kleine Boris.
Daarna is er niets meer.”

De beschrijvingen van de Åland-eilanden zijn adembenemend en de plot is razend spannend. De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Noordland is een sympathieke en sterke hoofdpersoon, terwijl Loitonen een intelligente en gedreven vrouw is. De achtergrond van Jonker is een groot pluspunt. Hierdoor zijn veel situaties en handelingen knap neergezet.
Het verhaal is hier en daar een beetje voorspelbaar. Dit eerste deel van de trilogie sluit af met een cliffhanger, waardoor ik nog meer uitkijk naar het tweede deel.

Doelwit Åland is een must-read voor liefhebbers van thrillers. Het is een spannende, goed gedocumenteerde thriller die je niet los zal laten. 



De auteur:

Jaap Jonker (1956) heeft gewerkt als stuurman bij de koopvaardij en als operationeel officier bij de Koninklijke Marine. Daarna heeft hij gedurende vele jaren diverse internationale functies bekleed bij een Nederlands defensiebedrijf. Sinds 2022 is hij gepensioneerd. 
Doelwit Åland is het eerste boek in de geplande Åland-trilogie. Het vervolg staat op stapel. Jaap woont met vrouw en hond afwisselend in Hengelo en op de Finse Åland eilanden. 

Een geweldig goed bericht van Jaap Jonker op zijn Facebookpagina:
“De Zweedstalige versie van mijn debuutthriller Doelwit Åland is verschenen: UPPDRAG ÅLAND. Het boek is uitgebracht door uitgeverij Litorale in Finland www.litorale.fi en daar ook te bestellen. Ook te koop in de boekwinkels op Åland, zoals Mariehamns Bokhandel.”

“Een vlot geschreven actiethriller in de geest van Tom Clancy. ‘Doelwit Åland’ biedt spannende spionagefictie, maar kan ook worden beschouwd als een liefdesverklaring voor het tweede thuis van de auteur, het kleine Finse eilandenrijk midden in de Oostzee.” 
–  Ålandstidningen, januari 2021

Doelwit Åland koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens: 

Titel: Doelwit Åland
Serie: Jacob Noordland #1
Auteur: Jaap Jonker
Genre: misdaad & mysterie, politieserie
Uitgave: paperback, 240 pagina’s
Uitgever: LetterRijn, augustus 2022
ISBN: 9789493192515


Met dank aan uitgeverij LetterRijn voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: uitgeverij LetterRijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.