Over de gebroeders Landau en verders
En toch willen we liever hier blijven
En toch willen we liever hier blijven is een non-fictieboek van Tjitte de Vries waarin hij het verhaal vertelt van zijn Joodse grootouders Philip Landau en Sara Lewender die allebei in Polen geboren zijn. Ze ontmoeten elkaar in Danzig en verhuizen daarna naar Lübeck. Zijn broer Abram Landau kwam met zijn vrouw Perel ook naar Lübeck. De broers werkten daar in de suikerindustrie.
In 1932 vertrokken ze naar in Amsterdam omdat het in Polen niet meer veilig voor hen was en ze richtten daar de Chocolade en Suikerwerkfabriek Gebr. Landau op. Ze leverden bonbons en marsepein aan de HEMA en de Bijenkorf. Dat bleef zo tot 1942...
In ‘En toch willen we liever hier blijven’ vraagt de auteur zich af: wie waren ze en hoe zag hun leven in Amsterdam er uit? Het boek is gebaseerd op persoonlijke documenten, zoals brieven, ansichtkaarten en foto's.
Je leest over een gelukkige vooroorlogse tijd in Amsterdam, maar ook hoe ze tijdens de oorlog door hun buren werden geholpen.
Het geeft een duidelijk beeld van de gelukkige, vooroorlogse tijd van een Joodse familie in Amsterdam.
“Toen om 06.15 de overvalauto’s de Plantage Franschelaan in reden en de luidsprekers omriepen dat alle Joden zich moesten klaarmaken, bracht Abram Landau zijn elfjarige zoon Joseph en zesjarige dochter Sulamith naar de zolder. Daar verstopte hij ze achter de houten schotten van de betimmering, waar nog veel meer mensen stonden. Het luchtalarm klink, Engelse bommenwerpers vlogen met veel lawaai over. Sulamith begon te huilen.”
Je leest over het vóór en ná van 1942 met betrekking tot deze familie.
En toch willen we liever hier blijven is een belangrijk boek dat een waardevolle bijdrage levert aan onze kennis van de Tweede Wereldoorlog.
Het boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Holocaust of in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Nederland.
Ik vond het verhaal van de familie Landau zeer aangrijpend. De Vries weet hun verhaal op een authentieke en meeslepende manier te vertellen. Het boek laat zien hoe de Tweede Wereldoorlog een enorme impact had op het leven van onschuldige mensen en hoe sterk en inventief ze soms moesten zijn om te kunnen overleven.
In het midden van het boek staat een overzicht van de namen van personen die vanaf Westerbork verder moesten reizen...
Ook staan er onder andere brieven uit Westerbork en briefkaarten van Benjamin waarin hij schreeuwde om hulp, uit het getto van Lodz afgebeeld. Met verbazing las ik over de diverse Anti-Joodse maatregelen in Nederland vanaf 1940.
“Een hulp in de huishouding mocht elk jaar een paar dagen op vakantie naar familie. Mia vertrok voor een weekje naar Amsterdam. In werkelijkheid ging ze naar familie van de Boeijenga’s in Makkum. Om de schijn op te houden vroeg Mia aan Rie Peijpers om door haar geschreven ansichtkaarten vanuit Amsterdam naar haar vriendinnen in Woudsend te sturen.
Geen van die vriendinnen kreeg argwaan (ook niet vanwege Mia’s afkomst uit Den Haag, of wisten haar vriendinnen dat ze een Joodse onderduikster was?)”
Dit boek met 314 pagina’s is in een klein lettertype gedrukt; mede door zijn vele illustraties en afbeeldingen is het adembenemend. Het moet een flinke opgave voor de auteur geweest zijn om dit allemaal overzichtelijk bij elkaar te brengen.
Het is als het ware een stevig naslagwerk in verhaalvorm geworden.
Er worden hier toch ook sterren van mij verwacht:
Bij het boek hoort een playlist op Spotify, die HIER te beluisteren is.
De auteur:
Tjitte de Vries (Sneek, 1951) studeerde Rechten in Groningen. Hij werkte 35 jaar bij de provincie Groningen als milieuadviseur. Groeide op met een Joodse moeder en gereformeerde vader.
Na vier jaar onderzoek naar zijn Joodse familieleden begrijpt hij pas nu dat ‘…niet het leven het hoogste goed is, maar recht en rechtvaardigheid’, een zin die hem bijbleef van zijn rechtenstudie.
En toch willen we liever hier blijven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: En toch willen we liever hier blijven
Auteur: Tjitte de Vries
Genre: biografie, waargebeurde verhalen
Uitgave: paperback met illustraties, 314 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Palmslag, november 2022
ISBN: 9789493245662
NUR: 402
Met dank aan Uitgeverij Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Palmslag)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.