zaterdag 21 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'De haas' geschreven door César Aira

 


De haas

In het midden van de negentiende eeuw trekt Clark, een Engelse natuuronderzoeker en de zwager van Darwin, door Argentinië op zoek naar het zeldzaamste en meest ongrijpbare dier: de legibreriaanse haas. Hij wordt vergezeld door een baquiano en een jonge aquarellist uit Buenos Aires. De reis begint in Salinas Grandes, aan het hof van Cafulcura, en eindigt maanden later op onnavolgbare wijze in Sierra de la Ventana. 

Ondanks diverse waarnemingen en aanwijzingen is de haas niet gemakkelijk te vinden; woorden blijken in Mapuche- en Voroga-talen meerdere betekenissen te hebben en bovendien moet er ook nog een vermist opperhoofd worden opgespoord. Doldriest en hoogst grappig combineert César Aira het absurde met het verbijsterende tot een van de meest unieke en briljante romans die de Argentijnse literatuur heeft voortgebracht. 

De pers over zijn werk:

‘Elk boek van hem is weer een aangename verrassing.’
 Livres Hebdo

‘De onnavolgbare Argentijnse auteur César Aira kiest in zijn oeuvre, al ontelbaar veel boeken groot, altijd de vlucht naar voren. Je slaat zijn grappige, erudiete en melige romans buiten adem dicht.’ 
NRC Handelsblad

‘De enige ware leerling van Jorge Luis Borges – en de meest talentvolle.’ 
Frankfurter Allgemeine Zeitung 

‘Er zijn maar weinig avonturen die zo buitensporig en verontrustend zijn als deze cowboyjacht door de pampa’s op zoek naar het witte konijn.’ 
Mercela Valdes, NPR Reviews

De auteur:

César Aira (1949) is geboren in Coronel Pringles, Argentinië. Sinds 1967 woont hij in Buenos Aires. Hij wordt beschouwd als een van de origineelste schrijvers van Zuid-Amerika en heeft meer dan honderd titels op zijn naam staan. Hij schrijft geregeld voor El País en zijn werk is in vele landen vertaald. 
Eerder verschenen Een episode uit het leven van een landschapsschilder en Het literatuurcongres van hem bij Koppernik.

De haas koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De haas
Auteur: César Aira
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 248 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Koppernik, 19 oktober 2023
Originele titel: La Liebre
Vertaald door: Adri Boon
ISBN: 9789083295589
NUR: 302


Met dank aan Uitgeverij Koppernik voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Koppernik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.