maandag 2 oktober 2023

Ik las: 'Ankerplaats voor het rouwende hart' samengesteld door Riet Fiddelaers-Jaspers

 


Ankerplaats voor het rouwende hart

Van de achterflap:

Als er in het leven heftige stormen opsteken waardoor je uit koers raakt, waar kun je dan voor anker gaan? Je zoekt houvast bij iemand die bij je blijft - wat er zich ook aandient. Bij wie het veilig genoeg is om je pijn aan te durven kijken. Als het anker goed vastzit in de bodem en het touw precies lang genoeg is, is heling en groei mogelijk. 

Mijn mening:

Ankerplaats voor het rouwende hart is een boek van Riet Fiddelaers-Jaspers, waarin twintig professionals die met rouw en verlies werken, vertellen over een cliënt die ze nooit zullen vergeten. De verhalen zijn gebaseerd op echte ervaringen en zijn bedoeld om hoop en steun te bieden aan mensen die rouwen. Ze werken met zeer verschillende veranderingsactiviteiten maar ze zijn altijd professioneel, gevoelvol en onwillekeurig.

De gedichten die afwisselend met de verhalen gepubliceerd zijn, zijn zonder meer passend in dit boek.

Als golven beuken
de horizon donker is
en regens blijven slaan

mag je altijd
op de plek die jou past
voor anker gaan

als het stormt 
in je leven
en je vertrouwen 
lijkt te vergaan

wens ik jou
in storm en stilte 
dat iemand met aandacht
naast je zal staan

- Floortje Agema

Ankerplaats voor het rouwende hart is een waardevol boek voor iedereen die rouwt. Het boek biedt herkenning, hoop en steun.
Een aantal verhalen speelt zich af in de palliatieve fase. Hier hebben patiënten lichamelijke zorg nodig, maar ook ondersteuning op sociaal gebied, psychische hulp en geestelijke verzorging. Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat mensen een zo goed en prettig mogelijk leven hebben.

“Ik ben en noem mezelf stembevrijder, geen rouwtherapeut. Ik werk met muziek, met zang. Mensen komen doorgaans niet specifiek naar de activiteiten van ons Centrum voor Stembevrijding omdat ze in de rouw zijn. Ze komen om meer vrijheid te kunnen ervaren in hun zingen, ze komen omdat ze verlangen naar de vreugde die zingen kan geven. Dat is vaak een heel proces.”

Ik vond de verhalen van de professionals zeer aangrijpend. Ze laten zien dat rouw een complex en persoonlijk proces is dat iedereen anders beleeft.
Deze professionals geven praktische tips en adviezen die nuttig kunnen zijn voor mensen die rouwen. In elk verhaal lees je ook dat de betrokkene weet hoe het is om afscheid te nemen en te rouwen.

Het boek heeft een positieve boodschap: rouw is een proces dat tijd en moeite kost, maar dat uiteindelijk leidt tot herstel. 


De auteur:

Riet Fiddelaers-Jaspers (1953) uit Heeze is deskundige op het gebied van verlies en rouw. Als geen ander weet ze wetenschappelijke kennis te verbinden met het leven van alledag. Ze staat bekend om de gewone manier waarop ze over bijzondere gebeurtenissen kan spreken. Ze is een veelgevraagd spreker bij congressen en gastdocent bij diverse opleidingen. Als auteur schreef ze een indrukwekkend aantal boeken over omgaan met verlies (neem een kijkje op de website). 

Ze is geschoold in diverse therapeutische stromingen waarvan systemisch werken inmiddels de basis vormt. Riet promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar verliesverwerking bij jongeren. 

Riet schreef reeds tientallen boeken over deze thema’s. 
Haar laatste uitgave is bestseller Natriltijd (2020). 

Ankerplaats voor het rouwende hart koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Ankerplaats voor het rouwende hart
Samensteller: Riet Fiddelaers-Jaspers
Genre: rouwverwerking
Uitgave: paperback met illustraties, 155 pagina’s
Uitgever: In de Wolken, november 2022
ISBN: 9789077179512
NUR: 749


Met dank aan In de Wolken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: In de Wolken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.