dinsdag 17 oktober 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Miss Guggenheim' geschreven door Leah Hayden

 Roman over het leven van kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim


Miss Guggenheim

Lissabon, 1941: kunstverzamelaarster en mecenas Peggy Guggenheim en haar nieuwe liefde, de schilder Max Ernst, slagen er eindelijk in om de oorlog in Europa te ontvluchten en naar de VS te emigreren. Maar zodra hij in New York aankomt, wordt de Duitse Max gearresteerd als een vijandig vreemdeling, en vreest Peggy dat haar minnaar terug naar Duitsland kan worden gestuurd. 

Tegelijkertijd doet ze er alles aan om haar grote droom waar te maken: haar eigen galerie, Art of This Century, opzetten, waar ze haar collectie Europese moderne kunst wil exposeren. De weerstand waartegen Peggy moet vechten is groot, en haar relatie met Max dreigt daaraan ten onder te gaan...

Miss Guggenheim is een ontroerende roman over het bijzondere en veelbewogen leven van Peggy Guggenheim, de fascinerende en moedige galeriehoudster die de abstracte kunst hielp doorbreken in de Verenigde Staten.

Miss Guggenheim – roman over het leven van kunstverzamelaarster Peggy Guggenheim verschijnt in de reeks romans over vrouwen in de kunsten bij Uitgeverij Orlando, waarin eerder onder andere verschenen: De boekverkoopster van Parijs (over boekverkoopster en uitgeefster Sylvia Beach), Tatiana over Tamara (over kunstenares Tamara de Lempicka), Leonora in het ochtendlicht (over kunstenares Leonora Carrington) en Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond.

In de pers:

‘Peggy Guggenheim, een van de meest fascinerende figuren uit de hoogtijdagen van de moderne kunst, rebelleerde tegen haar familie en liet vervolgens een buitengewone collectie moderne kunst na.’ 
– Kirkus Reviews

‘Het leven van Peggy Guggenheim was zo buitengewoon dat het haar indrukwekkende bijdrage aan de naoorlogse moderne kunst overschaduwde. De “bruid van het surrealisme” was een excentrieke en onnavolgbare vrouw die zichzelf als cultureel monument tentoonstelde.’
– Nouveau

De auteur:

Leah Hayden studeerde Duits, politicologie en filosofie in Heidelberg en de VS, waar ze lange tijd in de buurt van New York woonde.
Via haar oom, die schilder was, voelde ze al op jonge leeftijd de fascinatie voor de kunstwereld. Tegenwoordig woont Leah Hayden als freelance auteur in Salerno bij Napels met haar man en twee honden. 
Voor onderzoek voor het verhaal van Peggy Guggenheim keerde ze terug naar New York om de stad opnieuw te zien maar nu vooral door de ogen van deze beroemde galeriehouder.

Miss Guggenheim koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Miss Guggenheim
Serie: Vrouwen in de kunsten
Auteur: Leah Hayden
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 352 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, september 2023
Originele titel: Miss Guggenheim
Vertaling: Carolijn Visschers
ISBN: 9789083293868
ISBN: 9789083293875 (eBook)
NUR: 302


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.