woensdag 11 oktober 2023

Ik las: 'Buitenzus' geschreven door Sacha Voogd

 


Buitenzus

Buitenzus van Sacha Voogd is een spannende roman over twee halfzussen die na het overlijden van hun vader elkaar voor het eerst ontmoeten.  Tamar heeft een gelukkig en comfortabel leven. Ze werkt op een hogeschool als adviseuse voor studenten. Kimberley daarentegen is een alleenstaande moeder met een moeilijke jeugd en heeft het veel minder goed voor elkaar.

Als Kimberley op Facebook een berichtje van Tamar krijgt, besluit ze haar halfzus een kans te geven. Tamar nodigt haar uit om bij haar te komen wonen en Kimberley accepteert deze uitnodiging. Al snel blijkt dat de twee zussen heel verschillend zijn. Tamar is geordend en voelt zich verantwoordelijk, terwijl Kimberley impulsief en onvoorspelbaar is.

De auteur heeft een deel van haar jeugd doorgebracht in Latijns-Amerika en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Op Wikipedia kun je lezen dat een buitenvrouw de Surinaams-Nederlandse term voor maĆ®tresse is. De titel Buitenzus is hiervan af te leiden. 

De spanning tussen de zussen neemt toe wanneer Kimberley in Tamars leven begint te rommelen. Ze probeert Tamars vriend te verleiden en zet haar baan op het spel. Tamar is verbijsterd en verbitterd door het gedrag van haar halfzus.

“De volgende ochtend wordt Kimberley wakker van het gejengel van Jayden. Gibson is een paar uur eerder vertrokken, hij wilde uitslapen. Hij wel. Het kost haar moeite de beelden van de vorige avond terug te halen. Er waren lichtjes, vrolijkheid – de saamhorigheid die ze voelde is verdwenen. Ze zou een paar armen om zich heen willen voelen. Was Gibson er maar, of desnoods Tamar. Er is niemand, ze is weer alleen.”

Buitenzus is een meeslepend verhaal over familiebanden, liefde en verraad. Ook de emoties afgunst en vertrouwen zijn in Buitenzus goed voelbaar. Voogd weet de spanning op te bouwen door de twee zussen afwisselend vanuit hun eigen perspectief te laten vertellen. De lezer krijgt zo een goed beeld van de beweegredenen van beide vrouwen.

De karakters van Tamar en Kimberley zijn goed uitgewerkt. Tamar is een sympathieke en intelligente vrouw die zich verantwoordelijk voelt voor haar halfzus. Kimberley is een complex personage dat zowel sympathiek als antipathiek kan overkomen.

Het verhaal is goed geschreven en de plot is werkelijk verrassend. Voogd weet hier de lezer goed in spanning te houden. 


De auteur: 

Sacha Voogd bracht een deel van haar jeugd door in Latijns-Amerika. Haar liefde voor dat continent is vaak terug te vinden in haar korte verhalen en haar romans. Ze studeerde Nederlandse taal en cultuur in Utrecht en voltooide in 2016 de opleiding aan de Schrijversvakschool. 
Op haar website plaatst zij – zeer onregelmatig – korte beschouwingen over haar schrijfproces. Ook een aantal van haar korte verhalen zijn daar te vinden. 

Eerder las ik van Sacha Voogd Niet met opzet.

Buitenzus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Buitenzus
Auteur: Sacha Voogd
Genre: roman
Uitgave: paperback, 228 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, oktober 2022
ISBN: 9789464628753
NUR: 330 spannende boeken


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij Aspekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.