vrijdag 7 december 2018

Ik las: De vrouw in het medaillon - Jan Herman Brinks



De vrouw in het medaillon

Wanneer Steijn voor de zoveelste keer een redactievergadering met een smoes ontvlucht, gaat hij naar een nabijgelegen begraafplaats om zijn rust te kunnen vinden.
Bij de krant laat men hem begaan omdat hij de beste kunstcriticus van de krant is en altijd de verloren tijd ruimschoots inhaalt.
Op het kerkhof valt hem ineens een grafsteen op met de afbeelding van een vrouw. Steijn heeft deze grafsteen nog niet eerder gezien; hij is onder de indruk van de uitdrukking op haar gezicht. Het laat hem niet meer los.

'Over haar afbeelding golfde een nauwelijks zichtbaar glimlachje, een aristocratische ironie die heel even in haar ogen moest hebben geblonken, daar razendsnel moest zijn gedoofd om op mysterieuze wijze weer in haar mondhoeken op te duiken.'

Hij vertelt zijn Duitse echtgenote Elke niet wat hij gezien heeft omdat naar haar mening haar echtgenoot de toverwereld van zijn fantasie nooit verlaten heeft. Na een eerdere ervaring was duidelijk dat ze niet op een lijn zitten wat dat betreft. Daarom houdt hij nu zijn mond.

Steijn is een kunstcriticus en mag voor de krant naar Rusland. Daar was hij vaker geweest; met name de Hermitage in Sint-Petersburg staat bij hem in hoog aanzien. Tom de Beets, zijn hoofdredacteur blijkt hem achteraf met een dubbele agenda naar Rusland gestuurd te hebben.
Hij bezoekt in Sint-Petersburg de Tichvin-begraafplaats, dat is de favoriet van begraafplaatsen in het buitenland voor Steijn. Bij zijn bezoek aan het graf van Dostojewski ontmoet hij een priester die toevallig Nederlands spreekt en lang geleden een Nederlandse man heeft bijgestaan, kort voor diens executie.

Nadat Tom de Beets hem opgedragen heeft een stuk te schrijven met politieke inhoud, belt hij de taxicentrale. Tot zijn grote verrassing is zijn chauffeur een vrouw die filosofie en Nederlands gestudeerd heeft. Hij vertelt haar over zijn opdracht, waarop ze hem meeneemt naar de zuster van haar oma. Ze zal als tolk fungeren. Ekaterina vertelt Steijn een verhaal over gebeurtenissen in de oorlog en laat hem een foto zien van haar dochter Oksana. Ze werd in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd om in Duitsland te werken en was nooit meer teruggekeerd. Haar moeder wist niet wat er van haar geworden was. Was dit de vrouw in het medaillon vraagt Steijn zich af? Zou dat echt mogelijk zijn?

Steijn vertrekt naar Nederland, maar voordat hij naar de krant gaat om zijn stuk in te leveren gaat hij op zoek naar de grafzerk met het medaillon van de vrouw die zo'n indruk op hem maakte. Het laat hem niet meer los. De grafzerk is spoorloos!

Wanneer hij thuis dozen van zijn overleden moeder op zolder gaat zetten vindt hij in een doos een dagboek van zijn grootvader; de vader van zijn vader die zelfmoord pleegde toen Steijn nog maar een peuter was.
De relatie met zijn moeder was vrij kil en zij vertelde hem vroeger helemaal niets over het verleden.
Nu leest hij dat deze grootvader voor het Duitse leger in Rusland gediend heeft en verliefd werd op een Russische dwangarbeidster. Wat heeft dat te maken met de vrouw in het medaillon?

Het is duidelijk dat de auteur ook gedegen onderzoek heeft gedaan naar Rusland, met name naar Sint-Petersburg.
De karakters worden duidelijk beschreven zodat je meteen een klik hebt met de personages. Je mag de een meer dan de ander, net zoals het in het werkelijke leven het geval is.
Je leest het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon Steijn Verkerke. Deze man is iemand met een grote last op zijn schouders; zo voelt het tijdens het lezen aan.

Deze novelle van Jan Herman Brinks leest als een trein!
De vrouw in het medaillon is spannend, en heeft een bovennatuurlijk tintje. Hou dat voor ogen tijdens het lezen en je zult er zeker van genieten.
Soms blijkt iets anders te zijn dan het in eerste instantie leek, maar het past goed binnen dit verhaal over liefde, oorlog, schuld en verdriet.
Dit einde van het verhaal had ik zeker niet verwacht, maar kreeg wel een gevoel van opluchting voor de persoon in kwestie.

Ik heb De vrouw in het medaillon graag gelezen.


(foto: website auteur)
De auteur
Jan Herman Brinks op zijn website:

"Op deze site, die zich tot een groot lezerspubliek richt, kunt u het een en ander lezen over mijn werk als historicus, journalist en auteur van literair proza.

De afgelopen 25 jaar heb ik boeken en artikelen geschreven over de moderne en eigentijdse Europese geschiedenis. 

Mijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn: antisemitisme, Holocaust Studies, het Europese rechts-radicalisme en –extremisme en vraagstukken met betrekking tot nationale identiteit. 

In de loop van de jaren ben ik als onderzoeker aan diverse internationale universiteiten verbonden geweest. Bovendien heb ik onderzoeksartikelen geschreven voor internationale kranten en tijdschriften.

Wanneer u de links in het menu volgt krijgt u een overzicht van mijn loopbaan, publicaties, boekbesprekingen en huidige bezigheden. 

Indien u omissies aantreft of iets ter sprake wilt brengen, hoop ik dat u mij dit laat weten. 

Jan Herman Brinks"

Eerder las ik van Jan Herman Brinks:

De vrouw in het medaillon koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: De vrouw in het medaillon
Auteur: Jan Herman Brinks
Genre: novelle
Uitgave: paperback, 122 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, juni 2018
ISBN: 9789463384575
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.