vrijdag 14 december 2018

Ik las: Dochter van het moeras - Karen Dionne

Als je in afzondering opgroeit, wanneer weet je dan dat er thuis iets mis is?

Dochter van het moeras

Karen Dionne woonde jarenlang met haar man en hun nog heel jonge kind in de wildernis van de Upper Peninsula van Michigan waar zij op zoek gingen naar een natuurlijkere manier van leven: ze wisten helemaal niets van leven van het land. De enige naslagwerken die ze toen meenamen waren hun bijbels. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit. Haar kennis van de moerassen en de bewoners is goed merkbaar tijdens het lezen. Vroeger werd dit gebied onder andere bewoond door Indiaanse stammen. 

Helena Pelletier leeft met haar moeder en vader in totale afzondering in de moerassen van het Upper Peninsula. Geen elektriciteit, geen verwarming, geen stromend water, geen mens behalve zij drie├źn. Helena is dol op alles aan haar leven in de wildernis, en ze houdt van haar vader – totdat ze ontdekt dat hij haar moeder heeft ontvoerd terwijl die nog maar een tiener was en dat Helena zelf is voortgekomen uit die ontvoering. Haar vader is van Indiaanse afkomst. Ze geniet van zijn verhalen, maar ook dat veranderde.

Het was niet zo dat ik niet meer geïnteresseerd was in mijn vaders verhalen. Hij is een van de beste verhalenvertellers die ik ooit heb gekend. Maar nu wilde ik mijn eigen verhalen maken.

Het beeld dat Karen Dionne oproept van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is zo duidelijk dat het lijkt alsof je naar een film kijkt. De ontspannen toon van vertellen zorgt er voor dat het boek leest als een trein.
Maar ondanks deze ontspannen toon hangt door het hele verhaal een sfeer die heel beklemmend is; net zoals het in het moeras kan zijn. 

Heel mooi is te zien hoe het verhaal van De dochter van de moeraskoning van Hans Christian Andersen door het verhaal heen geweven wordt. De gevoelens die aanwezig zijn door de afkomst van Helena zijn herkenbaar in dit verhaal.

Wanneer Helena te weten komt dat haar moeder als tiener ontvoerd is, vindt ze dat in eerste instantie niet vreemd; hoe moest haar vader tenslotte anders aan een vrouw komen? Hieruit blijkt hoe wereldvreemd dit jonge meisje dan nog is.
Later verandert Helena haar mening over haar vader en de spanning wordt steeds meer opgebouwd in deze thriller.
Helena en haar moeder weten op een totaal onverwacht moment te ontsnappen en bouwen een nieuw leven op. Maar dan weet haar vader te ontsnappen uit de gevangenis.

Ik heb enorm genoten van Dochter van het moeras. Het is een heerlijke thriller!


De auteur:

(Photo: John Andresen-website Karen Dionne)

De filmrechten voor Dochter van het moeras zijn verkocht. De film is al een feit!
Lees via deze link het bericht van Variety over deze film met Alicia Vikander in de hoofdrol.

Klik op deze LINK en bezoek de website van Karen Dionne.
Bekijk hier de boektrailer.

Dochter van het moeras koopt u bij de lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Dochter van het moeras
Auteur: Karen Dionne
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 304 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 15 mei 2018
ISBN: 978 90 49806 30 9
ISBN: 978 90 26142 42 0 (e-book)
NUR: 332
Originele titel: The Marsh King’s Daughter
Vertaald door: Lia Belt


Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.