Zes min
Zes min is een roman waarin je leest over leerkrachten in het basisonderwijs.
In dit debuut van Jan J. Bakker lees je over de verhoudingen tussen leerkrachten die lesgeven op dezelfde school.
Wanneer Robbert Lemstra tot schoolhoofd benoemd wordt is dat voor een paar collega's een stevige teleurstelling; dit in tegenstelling tot anderen die dit zien als een nieuwe kans voor hun school en voor zichzelf.
Het lijkt alsof Lemstra op wolken loopt, zo zeker is hij er van dat het de allerbeste keuze was om hem als schoolhoofd te benoemen. Hij heeft een vrouw die hem in alles steunt en doet alsof zijzelf schoolhoofd is geworden; de school is van hem én van haar, dat moet voor iedereen duidelijk zijn.
Lemstra wil vernieuwend zijn; zijn school is oubollig en van dat imago wil hij af. Het schoolbestuur eist van hem dat er in korte tijd veel gebeurt. Hij is nog jong, een dertiger en ligt goed bij de ouders. Maar dat vernieuwend bezig zijn valt niet mee wanneer hij ingehaald wordt door zijn verleden in de vorm van Ingeborg Schouten die als intern begeleider leerlingenzorg benoemd wordt.
Bovendien zijn niet alle collega's even enthousiast met zijn benoeming.
Het gaat van kwaad tot erger.
Dit is een roman die zich overal af had kunnen spelen. Bijna op elke werkvloer kun je dat tegenkomen want ook in het bedrijfsleven spelen zich ongewenste en asociale dingen af zoals stiekeme verliefdheden, iemand een hak zetten om daar zelf beter van te worden en vechten tegen de gevestigde orde. Onderlinge competitie en een strijd om het behoud van de eigen baan speelt tegenwoordig helaas overal.
'De rest van haar hersenen vullen zich met wilde gedachten. Nee, natuurlijk geen bloed. Subtiel, uiterst subtiel moet ze dit aanpakken. Maar wel effectief, zo effectief dat die stiekeme trut, die liegende hoer, voorgoed van school verdwijnt. Volkomen in diskrediet raakt. Uitgespuugd wordt,..'
Let wel: deze roman speelt zich niet op een willekeurige locatie af, maar op een basisschool en ik schrok er eigenlijk van hoezeer bijna alle collega's meer met zichzelf bezig waren dan met de zorg voor de kinderen op hun school. Dat was een eye opener. Het gaat hier over mensen waar ze de zorg voor hebben en niet om dingen.
De twee tijdlijnen dragen ertoe bij dat je als lezer goed kunt volgen hoe het een en ander tot stand is gekomen.
Zes min leest prettig door de toegankelijke schrijfstijl en het is zeker een knap debuut van Jan J. Bakker.
De auteur
Jan J. Bakker (Amsterdam, 1944) over zichzelf:
'Tien jaar lang heb ik gewerkt in het primair onderwijs. Begonnen als leerkracht op een tweemansschool in Drenthe en eindigend als leerkracht op een school voor speciaal basisonderwijs in Hilversum.
Daarna twintig jaar als onderwijsadviseur bij een regionale onderwijsadviesdienst, zowel in uitvoerende als in leidinggevende taken, en nog tien jaar bij een landelijk instituut met als voornaamste taak het opleiden van interne begeleiders en het ontwikkelen van een innovatieproject: hoe organiseer je als school en als individuele leerkracht het onderwijs zodanig dat er zoveel mogelijk leerlingen maximaal van profiteren? Mijn werk bestond voornamelijk uit het vinden van werkbare oplossingen voor vragen van scholen en leerkrachten.
Daarbij komen, en daar gaat het boek met name over, alle randverschijnselen die het lesgeven vrijwel dagelijks beïnvloeden: falende leiderschap, ambitieuze besturen, hoge eisen stellende ouders, conflicten en niet te vergeten de deels zelfopgelegde regeldruk.
Niets in dit verhaal is letterlijk waar, maar alles heeft wel ergens plaatsgevonden.'
(bron info: De Onderstroom)
Boekgegevens
Titel: Zes min
Auteur: Jan J. Bakker
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 170 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Onderstroom, 2018
ISBN: 978 90 82349 14 6
NUR: 301
Zes min koopt u bij uw lokale boekhandel of
Met dank aan Uitgeverij De Onderstroom voor het toezenden van een recensie-exemplaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.