woensdag 15 april 2020

Ik las: 'De jaagster' geschreven door Kate Quinn

'Als je genoten hebt van De tatoeëerder van Auschwitz, lees dan ook De jaagster.' - The Washington Post


De jaagster

Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als Die Jägerin – De jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met De jaagster en het heeft overleefd. 

Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten... 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Het verhaal bestaat uit drie delen en wordt verteld uit drie perspectieven. De hoofdrolspelers komen afwisselend aan het woord en de tijden waarin deze hoofdstukken zich afspelen wisselen ook.
Ondanks dat het rommelig lijkt, leest het als een trein.

Vanaf het begin wordt je meegenomen op een aantal reizen: de reis van Jordan, de reis van Ian en Tony en de reis van Nina. Ze hebben schijnbaar helemaal niets met elkaar te maken, maar hoe verder je in het verhaal zit, des te duidelijker wordt de waarheid. En dat alles om te weten te komen wie de jaagster was en wat haar identiteit nu is.

“Wie is de volgende op je lijst?” Vroeg Bauer door de telefoon.
Die Jägerin, dacht Ian. De jaagster. Maar er waren geen aanwijzingen over haar verblijfplaats, al jaren niet meer.

Zoals Kate Quinn achter in het boek aangeeft is veel van hetgeen je leest gebaseerd op echte gebeurtenissen en echte personen.
Zo lees je over Bershanskaya; zij is de regimentscommandant van het nachtbommenwerpers-regiment dat als bijnaam Nachtheksen heeft. Ene Yevdokai Bershanskaya heeft in werkelijkheid bestaan en kreeg zelfs een belangrijke orde uit handen van Stalin.

Dit nachtbommenwerpers-regiment bestond uitsluitend uit vrouwen. De vliegtuigen werden bijna geluidloos door ze in glijvlucht naar hun doel te vliegen om dan hun bommen los te laten. De Duitse piloten die hen moesten afweren hoorden niets anders dan een geluid dat leek op het vegen met een bezem. Daarom kregen ze de bijnaam: Nachtheksen.

De personages zijn duidelijk beschreven door de auteur; je krijgt het idee dat je ze echt leert kennen. Maar pas op: je zult nog verrast worden.
Het verhaal is tenslotte pas afgelopen als het boek uitgelezen is.

Terwijl ze naar het groene speelveld keek, probeerde ze zich voor te stellen hoe het er nu uitzag aan de Oude Man. Het meer zou nog steeds bevroren zijn en de rusalka met haar groene haren was diep in slaap onder het ijs, maar de lucht zou al opwarmen in de aanloop naar juni, wanneer het ijs zou breken in stukken die scherp genoeg waren om iemand de keel door te snijden.

De verhaallijnen komen tegen het eind knap samen. Ik heb werkelijk genoten van dit verhaal dat zich afspeelt voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
De kennis van de auteur over de geschiedenis van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, de fotografie en het gedrag van mensen, zijn helder, boeiend en informatief gecombineerd tot een onderhoudende roman: De jaagster




De auteur:

Kate Quinn studeerde aan de universiteit van Boston. Ze heeft diverse historische romans op haar naam staan, waaronder Het Alice-netwerk , dat zeer goed werd ontvangen en o.a. werd opgepikt door Reese Witherspoons Book Club. Haar boeken zijn in in meer dan tien talen vertaald.
Neem ook een kijkje op haar website.

De jaagster koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: De jaagster
Auteur: Kate Quinn
Genre: roman
Uitgave: paperback, 512 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, augustus 2019
ISBN: 978 94 02703 42 9
ISBN: 978 94 02758 34 4 (eBook)
NUR: 302
Originele titel: The Huntress
Vertaald door: Erica Disco


Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.