woensdag 1 april 2020

Ik las: 'Schrijf je boek in 1 jaar, schrijftips voor alle seizoenen' geschreven door Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti

Een boek vol inspirerende en praktische schrijf- en uitgeeftips.


Schrijf je boek in 1 jaar

Schrijf je boek in 1 jaar is de opvolger van de succesvolle Schrijfkalender. Het is jouw steun en toeverlaat wanneer je een boek aan het schrijven bent.

In een jaar een boek schrijven en publiceren, kan dat? Ja, dat kan!

Lente, zomer, herfst, winter: vanaf nu is elk seizoen jouw schrijfseizoen. Begin wanneer je wilt en gebruik dit boek als leidraad tijdens het jaar van jouw boek. Drie schrijfprofessionals nemen jou vanuit hun eigen expertise mee in het schrijfproces. Onderhoudend, kort en krachtig komt alles aan de orde waar je als schrijver inspiratie uit haalt dan wel tegenaan loopt. Over wat schrijven zo bijzonder maakt en wat een goed manuscript is, tot jouw rol als schrijver bij het uitgeven en de promotie van je boek.

De schrijfexperts Jacqueline Zirkzee, Michelle Shanti en Jet Hoogerwaard zijn met elkaar verbonden via hun werkzaamheden voor uitgeverij Paris Books, een initiatief van bestsellerauteur Geert Kimpen.
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Het eerste hoofdstuk is een uiteenzetting van de auteurs over de redenen voor het tot stand komen van dit boek.

Heel prettig om te constateren dat het geen belerend boek is geworden, maar dat jouw schrijfseizoen kan beginnen wanneer je er zelf klaar voor bent.

“… jij bepaalt wanneer je aan welke fase toe bent: zaaien (inspiratie), groeien (schrijven), verzorgen (schrappen, herschrijven en redactie) of oogsten (publicatie en promotie).

De vele tips die aangereikt worden om orde op zaken te stellen, bijvoorbeeld door middel van een boekplan kunnen een stevig handvat zijn tijdens je schrijfproces.
Je mag ook terugkomen op eerder genomen beslissingen; het is geen moeten, maar meer ‘mogen’ en genieten van wat je doet. Het gaat tenslotte om jouw boek.

De korte hoofdstukken staan bol van waarheden die je als je eerlijk bent niet zult kunnen ontkennen.
Hieronder een greep uit de vele bijdragen van de drie auteurs:

“Woorden zijn machtig. Machtiger dan het zwaard, krachtiger dan welke uitdrukkingsvorm ook. Ze doorstaan de tijd, zelfs wanneer ze niet in steen gehouwen zijn.” – Jacqueline Zirkzee.

“Schrijven is fantastisch. Met alleen je vingers op het toetsenbord creĆ«er je nieuwe werelden, nieuwe mensen en nieuwe verhalen, of schrijf je stukken tekst die anderen inspireren of waarvan ze iets kunnen leren.” – Jet Hoogerwaard.

“Al ben je het niet eens met je redacteur, ga niet in discussie. Dat is hetzelfde als de hovenier vertellen wanneer en hoe de rozen gesnoeid moeten worden.” – Michelle Shanti.

De oefeningen kun je beter niet uitwerken binnen de daarvoor beschikbare ruimte in het boek maar in een apart aantekeningenschrift zodat je het boek opnieuw kunt gebruiken bij jouw eventueel volgende boek.

‘Schrijf je boek in 1 jaar’ is geschikt voor iedereen die wil schrijven. 
Of het een boek zal worden of een blog maakt eigenlijk niet zoveel uit omdat er voor iedereen veel tips in staan.
Bovendien zijn we allemaal anders; de een werkt graag volgens een plan, de ander is vooral ongeduldig en wil opschieten en nog een ander laat alle inspiratie over zich heen komen en laat zich daardoor leiden.

Het boek ligt hier nu binnen handbereik zodat ik er zo nu en dan in kan bladeren om een gedeelte opnieuw te lezen en dat alles in mijn eigen tempo.
Ik heb ‘Schrijf je boek in 1 jaar’ graag gelezen.


De auteurs:

Jacqueline Zirkzee begon haar schrijvende loopbaan als reisjournalist.
In 2001 verscheen haar eerste roman, Mykene, bij een literaire uitgever.
Diverse romans, jeugdboeken en verhalen volgden, naast educatief materiaal en ander non-fictie. Ze ondersteunt andere schrijvers als redacteur en schrijfcoach. In 2019 verscheen haar zevende roman, De eerste priesteres, bij uitgeverij London Books.

Michelle Shanti is behalve schrijver, uitgever bij Paris Books en London Books. Ze begeleidt auteurs in het kwetsbare proces van manuscript naar boek en stroomlijnt de distributie en marketing. Ze heeft twee romans op haar naam staan. De laatste, Godin op hoge hakken, beleefde in 2018 een tweede druk. Michelle geeft trainingen en workshops in binnen- en buitenland op het gebied van schrijven en persoonlijke ontwikkeling.

Jet Hoogerwaard is journalist, docent, redacteur en schrijver. Zij tekent persoonlijke verhalen op voor kranten en tijdschriften en redigeert en corrigeert manuscripten. Daarnaast is ze de auteur van een titel in de Romanchica-reeks, werkt ze aan twee nieuwe publicaties en geeft ze workshops en coaching aan aspirant-schrijvers.

De drie schrijfexperts zijn met elkaar verbonden via hun werkzaamheden voor uitgeverij Paris Books, een initiatief van ‘schrijvers voor schrijvers’ van bestsellerauteur Geert Kimpen.
(bron info: Paris Books)

Schrijf je boek in 1 jaar koop je bij:

Boekgegevens
Titel: Schrijf je boek in 1 jaar
Auteurs: Jacqueline Zirkzee, Michelle Shanti, Jet Hoogerwaard
Genre: schrijfhulp, taalvaardigheid
Uitgave: paperback, 275 pagina's
Uitgever: uitgeverij Paris Books, 28 mei 2019 
ISBN: 978 94 92883 54 4
NUR: 624


Met dank aan Jacqueline Zirkzee voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.