zaterdag 25 april 2020

Ik las: 'Mijn zusje, de seriemoordenaar' geschreven door Oyinkan BraithwaiteMijn zusje, de seriemoordenaar

Koredes zusje Ayoola is in alles het tegenovergestelde van wat zij is: ze is het favoriete kind, bloedmooi, neemt het leven niet al te serieus – en is een seriemoordenaar. Geen man overleeft een relatie met haar. 
Zussen ben je echter voor het leven, dus Korede helpt haar keer op keer. Wanneer de knappe arts in het ziekenhuis waar Korede werkt, op wie ze heimelijk verliefd is, ook voor Ayoola's charmes bezwijkt, staat Korede echter voor een gruwelijk dilemma: kiest ze voor haar zusje, of voor zichzelf?
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Mijn zusje, de seriemoordenaar is een knap debuut van Oyinkan Braithwaite.

In deze enigszins zwarte roman zit je als lezer vastgeklonken aan het verhaal dat verteld wordt vanuit het perspectief van Korede. In de korte hoofdstukken lees je hoe de ene zus de andere zus op de een of andere manier helemaal in de greep kan houden. De manier waarop is helemaal niet ongeloofwaardig; dit soort verhoudingen bestaan helaas soms tussen zussen.

‘Het is hij of ik, Korede’
‘Ayoola...’
‘Je zult toch een keer partij moeten kiezen.’

Hoewel moorden en bloederige situaties door de auteur beschreven worden, ervaar je dat niet als luguber. Het lijkt eerder vanzelfsprekend te zijn in dit verhaal. De cultuur waarbinnen het verhaal zich afspeelt is een heel andere dan onze cultuur.

“Pijn maakt je zintuigen op de een of andere manier scherper. Ik kan nog altijd zijn gehijg horen. Hij had geen goede conditie. Hij werd snel moe tijdens een afranseling, maar hij had een sterke wil en een nog sterkere behoefte om discipline bij te brengen. De guur van onze angst is me altijd bijgebleven: zuur, metalig, nog indringender dan de geur van kots.”

Braithwaite heeft een prettige, soepele schrijfstijl, waardoor je door de bladzijden heen vliegt en het boek in een mum van tijd hebt gelezen. Daarna kan de spanning langzaam uit je lijf wegvloeien, eerder lukt dat niet.

Ik heb dit debuut graag gelezen en kijk uit naar een volgend werk van haar hand.


De auteur:

Oyinkan Braithwaite studeerde rechten en creative writing en stond in 2016 op de shortlist van de Commonwealth Short Story Prize. 
Dit is haar debuut, waarvan de filmrechten meteen werden verkocht aan Working Title (UK).
Ze woont in Lagos, Nigeria.

Mijn zusje, de seriemoordenaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens:
Titel: Mijn zusje, de seriemoordenaar
Auteur: Oyinkan Braithwaite
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback, 232 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Pluim, november 2018
ISBN: 978 94 92928 06 1
ISBN: 978 94 92928 20 7 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: My Sister, the Serial Killer
Vertaald door: Astrid Huisman en Roos van de Wardt

Met dank aan Uitgeverij Pluim voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.