donderdag 19 april 2018

Ik las: 'De bloedzuiger', geschreven door M.P.O. BooksDe bloedzuiger
District Heuvelrug 2

Boekgegevens
Titel: De bloedzuiger
Serie: District Heuvelrug deel 2
Auteur: M.P.O. Books
Genre: misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 244 pagina’s
Uitgever: E-Pulp Publishers, juli 2017
ISBN: 978 94 92715 01 2
ISBN: 978 94 92715 07 4 (eBook)
NUR: 332

Het is de nachtmerrie van elke ouder. Het overkomt Peter en Antoinette. Altijd hebben ze hun vijftienjarige dochter op het hart gedrukt niet alleen over het fietspad door het bos te fietsen, op weg van huis naar school en andersom. Ze hebben haar gezegd niet van de route af te wijken en voor het donker thuis te zijn. Maar hun dochter heeft de goede raad in de wind geslagen en het is mis gegaan. 
Rechercheur Petersen krijgt de opdracht uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor dit drama. Maar ondertussen heeft hij zelf heel wat aan het hoofd door de komst van een nieuwe collega die niet echt in zijn team past.

Spanning, humor en een bescheiden scheutje romantiek kenmerken dit tweede deel uit de serie over politiedistrict Heuvelrug. Nu verschenen als geheel herziene editie. 
(bron: achterflap)

Mijn mening: 
Ik maakte eerder in Cruise Control al kennis met Rechercheur Petersen en was blij hem hier weer terug te zien. Bram Petersen is de chef van de rechercheafdeling van politiedistrict Heuvelrug en krijgt van de districtschef  te horen dat een nieuwe medewerker (overgeplaatst om redenen die niet openbaar gemaakt mogen worden) aan het team toegevoegd zal worden. Vanaf dat punt in het boek zag ik steeds meer personages verschijnen. Stuk voor stuk goed beschreven, zodat je tijdens het lezen goed voor ogen had over wie de auteur het had in zijn verhaal.

Raghnild Mulder is een leerlinge aan het Vondelcollege en zeer populair bij haar medescholieren.
De overgeplaatste medewerker presteert het om iets heel belangrijks voor zich te houden. Het enorme web van leugens waarin de recherche in terecht komt maakt het onderzoek ook niet gemakkelijker.
Raghnild deed allerlei dingen om haar moeder een hak te zetten en daardoor komen er meer vraagtekens dan antwoorden.

De titel van het boek werd me al snel duidelijk gemaakt door Bram Peters.
Hij vraagt zich af of de aanvaller van Ragnhild ook een bloedzuiger was. Peters kijkt naar het Egelmeer en herinnert zich dat de Romeinen vroeger dit ven het Aegil Marum hadden genoemd; Aegil heeft niets met egels te maken maar  betekende ‘bloedzuiger’.  
‘Een parasiet die misbruik maakte van anderen? Hij had haar misbruikt en daarna afgedankt.’

‘De bloedzuiger’ is een misdaadroman met goed beschreven personages en interessante intriges die de spanning vergroten. De kennis van de auteur van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt is goed merkbaar.
Door de uitgebreide beschrijvingen wordt de snelheid behoorlijk uit het verhaal gehaald, en dat is jammer. Er had nog meer leesplezier in gezeten. 
Ondanks dat, heb ik dit verhaal met Bram Petersen graag gelezen.De auteur:
(foto: website)
M.P.O. Books, pseudoniem van Marco Books, werd geboren in Doorn (1972) op de Utrechtse Heuvelrug, het gebied waar zijn boeken zich afspelen. Hij is schrijver van de regiothriller, waarbij zijn verhalen in Midden-Nederland en vooral op de Utrechtse Heuvelrug spelen. Hij begon met het schrijven van korte verhalen in 1989. In 1999 bedacht hij de opzet die de basis zou vormen voor zijn boekenserie over politiedistrict Heuvelrug.

Inspiratiebronnen voor de schrijver zijn auteurs van weleer, zoals Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, maar ook hedendaagse schrijvers als Henning Mankell en Donna Leon. 
Marco Books haalt ook inspiratie uit bekende detectiveseries, waaronder Midsomer Murders, A touch of Frost en Foyle's War. Terwijl deze series zich in Engeland afspelen, koos M.P.O. Books de Utrechtse Heuvelrug en het Zuidoostelijke deel van de provincie Utrecht als decor voor zijn boeken.

Overige activiteiten
Naast het schrijven van boeken was Marco Books een van de mensen die aan de wieg stonden van thrillersite Crimezone.nl (van 2002-2008). Bij Ezzulia.nl verschenen diverse columns. Ruim twaalf jaar (1996-2009) was hij als programmamaker betrokken bij Radio 90FM.

Dit zijn de boeken in de serie District Heuvelrug tot nu toe, met tussen haakjes het eerste jaar waarin de betreffende titel werd gepubliceerd:

Bij verstek veroordeeld (2004; herziene uitgave in 2011)
De bloedzuiger (2005; herziene uitgave in 2017)
Gedragen haat (2006)
De blikvanger (2010)
De laatste kans (2011)
Dodelijke hobby (2011; gratis als e-boek/paperback 9,95 euro)
De dood van Callista de Vries (2012)
Een afgesloten huis (2013)
Schrijven is... een afgesloten huis (2014

Neem ook een kijkje op zijn website.

De bloedzuiger koopt u via uw lokale boekhandel of bij:

Hartelijk dank aan M.P.O. Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.