donderdag 6 juli 2023

Ik las uit de serie Orlando Klassiekers: 'Mevrouw Caliban' geschreven door Rachel Ingalls

 Met een nawoord van Rivka Galchen


Mevrouw Caliban

Dorothy en Fred Caliban wonen in een Amerikaanse buitenwijk. Dat is het enige wat ze op het moment dat het verhaal start bij elkaar houdt: de woning. 
Dorothy (Dotty) heeft geen gelukkige periode achter de rug. Hun zoontje overleed aan een simpele blindedarmoperatie en een tijdje later kreeg ze een miskraam. Ook haar hondje wordt overreden en sterft. Je zou wellicht denken dat zoiets twee mensen dichter bij elkaar brengt, maar hier is dat zeker niet het geval. Het heeft gezorgd voor een emotionele verwijdering tussen de twee echtelieden.

Terwijl ze zich iedere dag aan het huishouden wijdt wacht ze tot haar man thuiskomt van zijn werk. Ze dient als geheugensteuntje voor Fred en dat was het dan ook. 'Waar liggen mijn sleutels?' 
Dorothy heeft het vermoeden dat Fred haar bedriegt en aan romantiek durft ze niet meer te denken. Ze zit in een isolement waar ze niet meer uit komt; ze is een gevangene van de omstandigheden. 
Tenminste zo voelt het voor haar…

Het luisteren naar de radio tijdens het huishouden is een van de dingen die voor wat afleiding kunnen zorgen. Wanneer ze het bericht hoort over een gevaarlijk wezen dat ontsnapt zou zijn uit het Instituut voor Oceanografisch Onderzoeksinstituut weet ze nog niet dat dit haar leven zal veranderen.
Niet lang daarna wandelt een levensgroot groen hagedisachtig wezen haar keuken binnen als ze staat te koken. Hij stelt zich voor als Larry. 
Larry wordt gezocht voor de moord op twee laboranten. Hij vertelt Dorothy dat hij gevlucht is voor de verkrachtingen en vele mishandelingen die hij moest ondergaan. 

Dorothy verbergt Larry, vertelt wat er gebeurt in de wereld en alsof het de gewoonste zaak van de wereld is verwent ze hem met lekkere maaltijden (het allerliefst eet hij avocado’s). Dorothy is belangrijk voor Larry want zij biedt hem zekerheid en voedsel en andersom wordt hij het belangrijkste in haar leven want hij biedt haar affectie en aandacht: ze krijgen een seksuele relatie.

“Ze verliet de weg en reed een zandpad af. Er was verder niemand. Ze sloeg weer af naar een smal, hobbelig weggetje en zette de auto stil. De zee was luid en dichtbij. Hij klom over de achterbank en kwam naast haar zitten. Hij legde zijn arm om haar heen. Ze liet haar hoofd op zijn schouder rusten. Ze zaten roerloos te luisteren.
Ze dacht: mijn hele tienertijd verlangde ik hier zo vurig naar – in een auto zitten met een jongen op het strand – en het gebeurde nooit. Maar nu is het zover.”
 
Hierdoor voelt Dorothy zich ook zekerder worden en ze groeit als mens.
De twee lijken voor elkaar bestemd te zijn, maar hoe gaat het verder?
Lees dat vooral zelf in ‘Mevrouw Caliban’, je zult niet teleurgesteld worden. 

Je vraagt jezelf af hoe het mogelijk is dat Rachel Ingalls zoveel gevoelens en onderwerpen in zo’n compacte en luchtige roman met een surrealistisch tintje heeft kunnen plaatsen zonder dat het verhaal ongeloofwaardig is geworden. Ik ben hiervan onder de indruk en waardeer 'Mevrouw Caliban' daarom met vijf schitterende sterren.



De auteur:

Rachel Ingalls (1940-2019) werd geboren in Boston, maar woonde vanaf 1965 in Engeland. Haar roman Mrs. Caliban (1982) werd door de British Book Council uitgeroepen tot een van de twintig beste Amerikaanse romans sinds de Tweede Wereldoorlog.

Mevrouw Caliban koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Mevrouw Caliban
Serie: Orlando Klassiekers
Auteur: Rachel Ingalls
Genre: vertaalde literaire roman, novelle
Uitgave: hardcover, 160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juli 2022
ISBN: 9789083233840
ISBN: 9789083233857 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Mrs. Caliban
Vertaald door: Lisette Graswinckel

Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.