vrijdag 14 juli 2023

Ik las 'Dichter bij de ziel' geschreven door Wouter ter Braake met een voorwoord van Vincent Duindam

Poëtische mijmeringen


Dichter bij de ziel

‘Dichter bij de ziel’ is een schilderachtige verzameling poëzie en filosofie over de mens en de natuur. De schrijver/dichter staat stil bij levensvragen. Hij laat zien dat antwoorden maar voor een deel met het rationele verstand te vinden zijn, want levensvragen raken verborgen mysteries.

Levensvragen zijn trage vragen. Zij hebben tijd nodig. Het zijn vragen waarop niet één, twee, drie hapklare antwoorden te vinden zijn. Trage vragen onthullen stapsgewijs. Zij bewegen je naar visies en perspectieven. Ze gidsen je door het leven en helpen je jouw levensverhaal te schrijven. Een verhaal met een voortdurend veranderend narratief: verdiept, verzacht, voller door de kleurenrijkdom van de wijsheid en de inzichten die gaandeweg naar boven komen.

Vincent Duindam schrijft in het voorwoord van dit boek: ‘Wouters bundel is enerzijds een koffer met prachtige ansichtkaarten, anderzijds een reisgids. Zijn poëzie is schilderachtig en sfeervol. De reflecties geven expliciet richting. De natuur is belangrijk in dit boek. We maken onderdeel uit van de natuur, we zijn zelf natuur. De gedichten en beschouwingen bewegen zich op het ritme van de seizoenen en de getijden van onze levensloop. Ze worden door de stilte gedragen.’
(bron info: achterflap)

Mijn leeservaring:

Wat heb ik enorm genoten van deze bundel met overpeinzingen, gedichten en beschouwingen over de mens. Je leest in deze bundel over de verschillende fases in het leven. Niet iedere dag is hetzelfde, tenslotte.

“...Ben als een boom: aanvaard wat is, eer het leven, eer de verwachtingen van een nieuwe lente. Maar verwacht niets dat tegen de natuur in gaat.”

En ja... na iedere bladzijde groeide mijn gevoel dat hetgeen ik las wel heel dicht bij mijzelf kwam. Steeds meer ervaringen kon ik nu een plekje geven zonder dat vervelend te vinden. Ik vermoed dat het iedere lezer zo zal vergaan; we zijn allemaal mensen die eenzelfde weg afleggen zonder dat we hetzelfde zijn en dat gaat niet helemaal zonder obstakels. 
Maar gelukkig zijn er de herinneringen die we kunnen gebruiken voor wat ons nog te wachten staat. Na iedere ervaring wordt ons bewustzijn groter en daar mogen we dankbaar voor zijn.

‘Levensvragen zijn trage vragen’ lees je op de achterflap. Ze hebben tijd nodig. 
Maar ze moeten ook gevoed worden door ervaringen en ontmoetingen. Hierdoor krijgt het leven de kansen die het verdient. Probeer open te staan voor je ervaringen, ze zijn er niet voor niets. 

Niets dat je moet

Wandel vrij de wereld in.
Lees en zing en maak gedichten
over liefde, vergezichten.

Laat jouw angst geen leidsman zijn.
Wees gezegend, dankbaar, blij,
wees sociaal, maar blijf ook vrij.

Zet op levensvreugd haar kroon.
Liefde opent vele deuren
laat geduld jouw mindset kleuren.

Alles is zoals het is,
gisteren, morgen: al is goed
er is niets, niets dat je moet.

Ik heb werkelijk genoten van ‘Dichter bij de ziel’: een bundel met poëtische mijmeringen. Deze bundel verdient het om een prominente plaats in je kamer te krijgen zodat je op elk moment in je leven waarop je het nodig hebt nog eens terug kunt bladeren.

Dit kleine boekje biedt troost aan diegenen die het nodig hebben, moed aan diegenen die het niet meer zagen zitten, hoop aan de onzekere en een goed gevoel aan iedereen.
De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.
Eerder las ik van Wouter ter Braake: Waar een wil is, is een omweg.

Neem een kijkje op zijn website.

Dichter bij de ziel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dichter bij de ziel
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: spiritualiteit, poëzie, filosofie 
Uitgave: paperback, 120 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, augustus 2022
ISBN: 9789493288195
NUR: 728
religie, spiritualiteit & filosofie


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.