maandag 10 juli 2023

Ik las 'Leve de contradictie!' geschreven door Paul Dijkman

 De kracht van onzekerheid


Leve de contradictie!

De wereld is in beweging, en dus zoeken we houvast. We willen zekerheid en organiseren ons bestaan tot in de puntjes, maar de onzekerheid blijft. Dus regelen we de zaken nog strikter, en dat werkt niet. We zetten onszelf klem en worden intolerant.

‘We bouwen een kathedraal aan schijnzekerheden, om te gaan zitten mopperen in de schaduw.’

Paul Dijkman laat zien hoe onze angstige, ordenende levenshouding zich tegen ons keert en de tolerantie ondermijnt. Niet meer maar juist minder orde is gewenst, wat natuurlijke chaos, ruimte voor vaagheden, marges, compromissen. Hoe staat u in het leven? Hoe gaat u om met tijdsdruk, macht, identiteitskwesties en zinnelijkheid?
(bron achterflap)

Mijn leeservaring:

Voor in het boek lees je: ‘De kracht van onzekerheid’ en ‘Hoe karakters en culturen ontstaan’.
Dat maakt al nieuwsgierig genoeg om aan de slag te gaan met dit kleine, maar veel omvattende werk.

Een essay dat aan de hand van vier gidsen, symbolische figuren die zoals je in het voorwoord kunt lezen, de kwesties verduidelijken. Doeners en denkers, dromers en voelers leiden ons in ons bestaan.
Maar mogen we alsjeblieft ook een beetje onzekerheid, chaos en tegenstrijdigheden?
Hiervan groeien we als mens en ook als samenleving.

“U voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft dag en nacht, de seizoenen, weer en wind, de regen ruisend door de bomen, het stadsverkeer, de tjirpende krekels in de droge zomerhitte, de smaak van aardbeien, het doffe geluid van een besneeuwd dal. U ervaart uw eigen lichaam, de verbondenheid met pijn en genot. Verwondingen doen pijn, uitputting maakt moe. Lustvolle driften borrelen in u op, vraatzucht, zin in seks. Lichamelijke plichten laten zich gelden…”

In de bijlage schrijft de auteur over het ontstaan van de verschillende culturen en vat daarna in het kort samen wat ze betekenen. Bijna achterin het boek kun je voor jezelf bepalen welke houding bij jezelf past. Dit dwingt tot nadenken. Knap gedaan!
De sprekende tekeningen in het boek complementeren  de boodschap in hetgeen de lezer aangeboden wordt.

‘Leve de contradictie!’ bevestigt dat tolerantie niet zo vanzelfsprekend is als het soms lijkt. Het ene hoeft het andere ook niet uit te sluiten; ben blij dat je dit zo kunt ervaren omdat er de ruimte voor is.
Ik heb ‘Leve de contradictie!’ graag gelezen.De auteur:

Paul Dijkman studeerde architectuur in Delft en werkt als publicist, (architectuur)filosoof en beeldend kunstenaar. Naast fictie (Het Mannenmoeras, Het Dictaat van de Toekomst) schrijft hij beschouwende boeken over stedenbouwkundige en maatschappelijke structuren waarin hij pleit voor tegenstrijdige benaderingen (De structuur van het geluk, Nieuwbouw en sfeer, De dierentuin van de mens, Harteloze gebouwen)
Neem een kijkje op de website van Atelier Dijkman.

Leve de contradictie! koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Leve de contradictie!
Auteur en illustrator: Paul Dijkman
Genre: Mens & Maatschappij
Uitgave: paperback, 184 pagina’s
Uitgever: Singulier, juni 2022
ISBN: 9789083258607
NUR: 248

De orde van de wereld (acryl, paneel, 120x80 cm, 2014) Paul Dijkman

Met dank aan Paul Dijkman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Paul Dijkman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.