vrijdag 22 december 2023

Ik las: 'Dolende zielen' geschreven door Cecile Pin

 ‘Een diepmenselijke roman over liefde en onwankelbare hoop’ – Ocean Vuong


Dolende zielen

Er is het afscheid en daarna het uit het water vissen van de lijken - al het tussenliggende is speculatie.

Dolende zielen van Cecile Pin is een indrukwekkend debuut over een familie die met onvoorstelbare tegenspoed wordt geconfronteerd. Het verhaal start in Vung Tham, Vietman in 1978.

Het gezin van Anh een jonge vrouw, wordt door de oorlog uit elkaar gerukt. 
Anh en haar broertjes Thanh en Minh vluchten weg uit hun dorp. Ze willen naar Hong Kong met de boot. Haar ouders en vier broertjes hebben het dorp al eerder verlaten. Het wordt hen al snel duidelijk dat hun naaste familie deze oversteek niet heeft gehaald. 

“Ze werden ter aarde besteld op een begraafplaats niet ver van Kai Tak, naast andere Vietnamezen die niet veilig aan land hadden kunnen komen. Anh en haar broers keken van een flinke afstand toe toen de graven werden uitgediept en de doodskisten erin werden neergelaten. Ze wilden niet dichterbij komen, ook al probeerde Isabel hen ermee naartoe te nemen.”

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Anh en haar broers.
Ook hun overleden broertje Dao heeft een stem in dit verhaal. Pin weet de verschillende stemmen van de personages overtuigend te vertolken. Anh is een sterke en onafhankelijke vrouw, maar ze is ook kwetsbaar en getraumatiseerd. Haar broers zijn nog maar kinderen, maar ze worden gedwongen om volwassen te worden in de oorlog.
Het verhaal speelt zich af met Vietnam en Engeland als achtergrond.

Het verhaal van Dolende zielen is scherpzinnig, hartverscheurend en ontroerend. Cecile Pin weet de lezer mee te nemen in de wereld van de oorlogsslachtoffers. Het is een verhaal over verlies, hoop en overleven.

“Anh riep naar Jane, die boven op haar kamer was, maar zoals gewoonlijk had haar dochter een koptelefoon op en hoorde haar niet. Anh riep nog eens, maar nog reageerde haar dochter niet. Ze liep vastberaden de trap op en liep de kamer van haar dochter in – de laptop hield ze geopend voor zich. ‘Mam, je moet eerst even koppen!’ zei Jane.”

Cecile Pin weet zowel de oorlogssituatie als de gebeurtenissen die daarop volgen op een realistische en meeslepende manier te beschrijven.
De personages zijn goed uitgewerkt en sympathiek. Je kunt je goed inleven in hun situatie. Het is duidelijk dat hun gedwongen oversteek een grote impact heeft gehad. In Dolende zielen volg je hen op hun reis via opvangkampen.

Het verhaal is bijzonder in opbouw en heel ontroerend en het laat je nadenken over de impact van een oorlog. Oorlog houdt niet plotseling op...



De auteur:

Cecile Pin studeerde filosofie aan University College en King's College in Londen. Ze schrijft voor de Bad Form Review, behaalde de longlist van de Young Writer's Prize en won in 2021 de London Writers Award.

Dolende zielen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dolende zielen
Auteur: Cecile Pin
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback, 208 pagina’s
Uitgever: Hollands Diep uitgevers, maart 2023
ISBN: 9789048864720
ISBN: 9789048864737 (eBook)
ISBN: 9789048864744 (luisterboek)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Wandering Souls
Vertaald door: Anneke Bok


Met dank aan Hollands Diep uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Hollands Diep uitgevers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.