zaterdag 2 december 2023

Ik las: 'Burgeroorlog' geschreven door Johan van de Velde

 


Burgeroorlog

In zijn debuutroman Burgeroorlog schetst Johan van de Velde een alternatieve geschiedenis van Nederland.
Van de Velde weet een overtuigend beeld te schetsen van een Nederland in oorlog. De roman bevat indringende beschrijvingen van het leven in een oorlogssituatie. De auteur toont de oorlog vanuit het perspectief van verschillende personages, waardoor de lezer een goed beeld krijgt van de impact van de oorlog op het leven van gewone mensen.

“Cornelis maakte zich los uit zijn omhelzing, verontschuldigde zichzelf, gaf zowel zijn zoon als schoondochter een knuffel en liep met Ida weg, de drie anderen achterlatend.
‘Zullen we hem nog levend terugzien?’ vroeg Klaas aan zijn vrouw. Anna schudde slechts haar hoofd. Constantijn liet zich in zijn stoel vallen, hij was hier gekomen om meer te weten te komen over het verdrag van Versailles. Dit was totaal niet meer van belang. Het enige dat telde was het feit dat hij zijn enige vriend zou verliezen.”

De hoofdpersonages in dit boek zijn Constantijn, Maurits, Klaas en Anna.
Een van de sterke punten van de roman is de beschrijving van de karakters. Van de Velde weet zijn personages levensecht en sympathiek neer te zetten. De lezer kan zich goed inleven in hun situatie en hun dilemma's. 

“In de drie jaar die volgden ging het steeds beter in Nederland. Een deel van de katholieken had hun bezittingen teruggekregen een ander deel kreeg een vergelijkbare woning in een gebied waar ze rustig konden wonen…
...Hoewel de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen groot was, liep het zelden uit de hand. Natuurlijk waren er geregeld vechtpartijen en er waren helaas enkele doden te betreuren. Gezien wat er allemaal gebeurd was viel het mee.”

Burgeroorlog is een knap debuut van Johan van de Velde. Deze roman biedt een interessante kijk op een alternatieve geschiedenis van Nederland. 



De auteur:

Johan van de Velde: Johan (1966) woont in Dordrecht en is werkzaam als boekhouder, wat behalve een woordspeling weinig met schrijven te maken heeft. In zijn vrije tijd schrijft hij veel verhalen en daarnaast zijn er wedstrijdverslagen en columns van hem te lezen op de website van voetbalvereniging Dubbeldam. Zijn interesse in geschiedenis is merkbaar in zijn debuut ‘Burgeroorlog’.

Burgeroorlog koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Burgeroorlog
Auteur: Johan van de Velde
Genre: literaire roman, historische roman
Uitgave: paperback, 317 pagina’s
Uitgever: Ambilicious, november 2022
ISBN: 9789493275539
NUR: 301, 342


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Ambilicious)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.