donderdag 28 december 2023

Ik las: 'Waarom vissen niet bestaan' geschreven door Lulu Miller

Een verborgen geschiedenis van orde en chaos en – mogelijk – een moord


Waarom vissen niet bestaan

De titel van het boek "Waarom vissen niet bestaan" is een metafoor voor de chaos van het bestaan.

Lulu Miller onderzoekt in het boek het leven van David Starr Jordan, een excentrieke taxonoom die bijna een vijfde van alle vissoorten op aarde ontdekte. Jordan was vastbesloten om orde te scheppen in de chaos van de natuur en hij probeerde dit te doen door vissen te classificeren in een hiërarchische structuur.

Het werk van David Starr Jordan sprak de auteur zo aan omdat hij ondanks de vele waarschuwingen dat het niet zou lukken wat hij van plan was, toch gewoon zijn eigen weg ging. Ze hoopt door zijn werk te onderzoeken een antwoord te krijgen op de vraag waarom zij zelf niet zo zonder zorgen door het leven kan gaan, zoals haar vader dat wel deed. 

Miller betoogt dat Jordans poging om orde te scheppen uiteindelijk mislukte. Vissen zijn namelijk een groep met een enorme variatie en ze kunnen niet worden ingedeeld in een enkel, eenvoudig systeem. De titel van het boek is dus een manier om te zeggen dat de natuur te complex is om volledig te begrijpen. 

De auteur had zeven jaar een relatie met een man met krullen. Op een avond verknoeide ze deze relatie grondig door hetgeen ze deed toen ze een meisje ontmoette. Na deze gebeurtenis had ze een rolmodel nodig.

“Ze was nat van het zwemmen en ze had kippenvel, honderden kleine bobbeltjes die ik met mijn tong glad wilde likken. Ze glimlachte toen ik mijn hand op haar heup legde, met mijn lippen haar hals raakte. De sterren draaiden om ons heen. Haar stoom werd de mijne. Toen ik de man met de krullen vertelde wat ik had gedaan, maakte hij het uit.
Maar ik geloofde hem niet. Dat ik zó snel alles wat we al die jaren hadden opgebouwd kon verpesten…
 ...Zonder hem werd het donker in de wereld. Onze vrienden wisten wat ik had gedaan en keerden zich van me af. Ik meed mijn familie, ik wilde niet vertellen wat er was gebeurd. Mijn werk – de wetenschapsverhalen die ik eerst met zoveel plezier had verzameld – sloeg dood. Het waren alleen nog maar bewijzen, in verschillende disciplines – scheikunde, neurologie, entomologie – hoe grauw en zinloos was alles.”

Op een meer letterlijke manier kunnen we zeggen dat vissen niet bestaan omdat ze niet een enkele, uniforme groep vormen. Er zijn meer dan 30.000 verschillende vissoorten, en ze variëren enorm in grootte, vorm, gedrag en leefomgeving. Sommige vissen leven in de zee, andere in zoet water, en weer andere in de lucht. Sommige vissen zijn warmbloedig, andere koudbloedig.

Als we vissen als een enkele groep beschouwen, dan is het moeilijk om ze te begrijpen. We kunnen niet generaliseren over hun gedrag of biologie. Het is daarom beter om vissen te zien als een groep van diverse soorten, die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben.

In dit licht kunnen we zeggen dat vissen wel degelijk bestaan, maar niet als een enkele, uniforme groep. Ze bestaan als een diversiteit aan soorten, die allemaal hun eigen plaats in de natuur hebben. 

Verbaas je en geniet van deze eyeopener; het is deels biografie en deels zelfportret in de vorm van een briljant verhaal gegoten.


De auteur:

Lulu Miller is de co-host van de populaire podcast Radiolab, medeoprichter van NPR's Invisibilia en prijswinnend wetenschapsjournalist (Peabody Award). 
Haar werk is gepubliceerd in The New Yorker, VQR, Orion, Electric Literature en Catapult.

Waarom vissen niet bestaan koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Waarom vissen niet bestaan
Auteur: Lulu Miller
Genre: literaire non-fictie algemeen
Uitgave: paperback, 224 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, februari 2023
ISBN: 9789048867318
ISBN: 9789048867325 (eBook)
ISBN: 9789048867332 (luisterboek)
NUR: 320
Oorspronkelijke titel: Why Fish Don’t Exist
Vertaald door: Lidwien Biekmann


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.