Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen
Springlevend
Ze behoren tot ons collectief geheugen: de wereldberoemde verhalen over Bambi, Heidi, Pinokkio en Nils Holgersson, om er een paar te noemen. Maar lang niet altijd is bekend hoe deze literaire klassiekers in de loop der jaren zijn veranderd en aangepast aan de tijd. Dat gebeurde door massa’s bewerkers, illustratoren, kunstenaars en filmmakers. Vanaf hun ontstaan zijn de verhalen zowel inhoudelijk als uiterlijk eigenlijk nooit hetzelfde gebleven.
In Springlevend onderzoekt kunsthistorica Saskia de Bodt twaalf beeldbepalende boeken die oorspronkelijk verschenen tussen 1850 en 1950. Zij laat zien hoe er mettertijd een discrepantie ontstond tussen de oorspronkelijke intenties van de auteurs en de huidige perceptie van hun werk.
De auteur:
Saskia de Bodt (3 januari 1952) is kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Ze is vanaf 1990 als universitair docent betrokken bij de Universiteit Utrecht.
Saskia de Bodt publiceerde onder meer Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen? (2010), Getekend, Hans Christian Andersen. Zijn geïllustreerde sprookjes in de Lage Landen (2005) en Prentenboeken. Ideologie en illustratie 1890-1950 (2003, met Jeroen Kapelle).
Springlevend koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Springlevend
Auteur: Saskia de Bodt
Met bijdragen van: Annemiek Overbeek, Fia Dieteren, Henk van der Liet, Anna C. Koldeweij
Genre: literatuurstudies, literaire non-fictie
Uitgave: gebonden, 254 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, september 2023
ISBN: 9789089674203
NUR: 320
Met dank aan Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.