zaterdag 27 januari 2024

Ik las 'Vlijmscherpe tranen' geschreven door S.A. Cosby

 Een zwarte vader. Een witte vader.
Twee vermoorde zoons. Een zoektocht naar wraak.




Vlijmscherpe tranen

Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby is een spannende en ontroerende thriller over twee vaders die op zoek gaan naar wraak voor de moord op hun zoons. Ze denken dat ze heel verschillend zijn, maar het blijkt anders...

Het verhaal speelt zich af in het conservatieve zuiden van de Verenigde Staten, waar Ike Randolph en Buddy Lee elkaar voor het eerst ontmoeten op de begrafenis van hun zoons. 
Ike Randolph is een voormalig gedetineerde die na vijftien jaar gevangenisstraf probeert een nieuw leven op te bouwen. Hij zorgt er voor dat hij geen herhaling van strafbaar gedrag vertoont, hij heeft zelfs geen bekeuring meer gekregen voor te hard rijden. Wanneer dan plotseling twee agenten voor zijn deur staan, weet deze zwarte man dat voorzichtigheid geboden is.
Deze agenten komen hem de boodschap brengen dat zijn zoon Isiah en diens witte echtgenoot Derek samen zijn vermoord.

“Zweetdruppels rolden over Ikes gezicht en liepen zijn ogen in. Tranen biggelden uit zijn ogen en beten in zijn wangen. Tranen voor zijn zoon. Tranen voor zijn vrouw. Tranen voor het meisje dat ze groot moesten brengen. Tranen voor wie ze waren en wat ze hadden verloren. Het leek alsof elke druppel zijn gezicht als een scheermes openhaalde.”
  
Ike schaamde altijd zich voor de homoseksuele relatie van zijn zoon.
Terwijl Derek zich altijd schaamde voor het criminele verleden van zijn vader, schaamde Buddy Lee zich voor de geaardheid van Derek.
De twee vaders hebben behalve hun schaamtegevoel niets gemeen, behalve het feit dat hun zoons werden vermoord door dezelfde man.

Wanneer de politie de zaak laat vallen, besluiten Ike en Buddy Lee om zelf wraak te nemen. Ze beginnen een gevaarlijke zoektocht naar de moordenaar, waarbij ze zowel hun eigen leven als dat van hun families op het spel zetten. Tijdens dat proces besluiten ze hun vooroordelen over hun zoons en over elkaar tijdelijk aan de kant te schuiven om op deze manier energie te hebben om tot wraak over te kunnen gaan.
Samen gaan ze op zoek naar een meisje dat Tangerine heet en meer lijkt te weten over de reden van de moord op hun zoons.

“Gisteravond, toen hij met Buddy Lee het vloerkleed openrolde, maar nog vóór ze de beugelzagen pakten, had hij  gedacht dat het nu klaar was. Dat ze die knul zouden vermalen en dat het knagende zwarte gat in hun hart dan gevuld zou zijn. Heel even had hij gedacht dat ze zichzelf konden wijsmaken dat die knul degene was die hun zoons had vermoord. Dat ze er een punt achter konden zetten. Dat ze hun nietszeggende leventje weer konden oppakken in de wetenschap dat ze het recht hadden gezet.
Dat was onzin. Dat besefte hij nu ook.”

Vlijmscherpe tranen is een goed geschreven en meeslepende thriller. Cosby weet de spanning op te bouwen en de lezer bij de les te houden. De personages zijn goed uitgewerkt en de dialogen zijn zonder meer geloofwaardig. Je proeft een spanning die door het hele verhaal voelbaar is.
Bovendien voel je hoe twee keiharde kerels uiteindelijk toch gevoel kunnen tonen. Wie de dader van dit misdrijf blijkt te zijn, blijft tot bijna aan het einde onbekend. Dat is heel knap gedaan, dit houdt de spanning hoog!

Vlijmscherpe tranen is een aangrijpend verhaal over verdriet, verlies en vergeving. De auteur S.A. Cosby laat zien hoe vooroordelen je leven kunnen verwoesten en hoe de dood van een kind een verwoestende impact kan hebben op een gezin.
Vlijmscherpe tranen is een spannend en ontroerend verhaal wat je niet snel zult vergeten. Het is een ware eyeopener en zonder meer filmwaardig.


De auteur:

S. A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Ook Vlijmscherpe tranen is niet weg te denken uit de internationale bestsellerlijsten. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

Vlijmscherpe tranen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vlijmscherpe tranen
Auteur: S.A. Cosby
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina’s
Uitgever: The House of Books, maart 2023
ISBN: 9789044365504
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Razorblade Tears
Vertaler: Henk Moerdijk


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.