zaterdag 6 januari 2024

Ik las 'Vinex' geschreven door Bernice Berkleef

Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland.
Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?


Vinex

‘Vinex’ is de afkorting voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra, een nota ruimtelijke ordening van het Nederlandse ministerie van VROM. Een vinexwijk is een algemene benaming voor een nieuwbouwwijk aan de rand van een grote(re) stad. Een vinexwijk heeft bovendien de bijbetekenis ‘saaie wijk, wijk met weinig afwisseling en verscheidenheid’  - Wikipedia.

‘Vinex’ speelt zich af in een nieuwbouwwijk bij Amstelveen. Op het eerste gezicht lijkt het een rustige wijk te zijn; een wijk waarbij je je voor kunt stellen dat hier stellen met kinderen, alleenstaanden en stellen zonder kinderen wonen. Alles lekker rustig...
Maar de proloog doet anders vermoeden: je vraagt jezelf af wat er gebeurd is?

De auteur stelt alle personages heel duidelijk aan de lezer voor. Hein en Simone zijn de nieuwste bewoners; ze hebben geen kinderen maar een hond die vooral naar Hein luistert. Ze bemoeien zich het liefst met niemand in de wijk en wonen op nummer 64. In de hoofdstukken die volgen worden de andere personages voorgesteld; steeds in een eigen hoofdstuk: de drukke Evi en Thijs met hun twee kinderen, de alleenstaande Joyce die bij de politie werkt maar nu even in de ziektewet zit en ‘s morgens vaak op haar balkon te vinden is. Ze werd zwaargewond tijdens een actie en het herstel verloopt langzaam.
Ook Lina wordt aan je voorgesteld. Deze huishoudhulp zal in het verhaal nog een grote rol gaan spelen.

De auteur weet de lezer vanaf het begin mee te nemen in de levens van de personages; ze komen heel dichtbij je en door de onderhuidse spanning die het verhaal oproept kun je niet anders dan blijven genieten en je afvragen wat er nog zal gebeuren in hun levens. 

“Bij iedere moord werd een grens verlegd. De meeste herinnert ze zich haarscherp, bij sommige is haar geheugen wat vertroebeld. De tweede keer kan ze zich nog precies voor de geest halen. Niet alleen de daad zelf, maar ook het donkere duingebied, het geraas van de golven en de kou, die al even snijdend was als op de dag van hun eerste ontmoeting.
Ze stond te wachten, hupte een beetje op en neer om zich warm te houden en spiedde ondertussen om zich heen of ze echt niemand zag.
Haar hartslag versnelde toen ze twee figuren ontwaarde in de verte...”

De wisselende verhaallijnen komen steeds dichter bij elkaar en het is geen verrassing dat Hein en Simone onder de loep liggen.
De plot is zonder meer origineel en in deze thriller waar wraak een groot onderdeel van uitmaakt, is de psychologische invloed indrukwekkend te noemen.
Een waarschuwing: nadat je begint met lezen is het boek niet weg te leggen!

Ik heb genoten van ‘Vinex’ en kijk uit naar een volgende thriller van Bernice Berkleef.



De auteur:

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody was favoriet bij boekhandelaren en kreeg lovende reacties. Met haar tweede thriller Bloedsteen won ze de Gouden Strop 2021.

Eerder las ik van Bernice: Cody

Vinex koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Vinex
Auteur: Bernice Berkleef
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 303 pagina’s
Uitgever: The House of Books, maart 2023
ISBN: 9789044354942
ISBN: 9789044354959 (eBook)
ISBN: 9789044366747 (digitale download)
NUR: 332


Met dank aan The House of Books voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: The House of Books)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.