dinsdag 2 juli 2024

Ik las: 'Mathilde Willink – Zoals ik me haar herinner' geschreven door Adrian Stahlecker

 Zoals ik me haar herinner


Mathilde Willink

Op 17 oktober 1977 werd Mathilde Willink dood op bed aangetroffen. Na ruim 46 jaar vraagt men zich nog steeds af of ze vermoord is of geen uitweg meer zag en heeft gekozen voor zelfmoord. Zoals Marilyn Monroe. Omgaan met roem valt niet mee en wat gebeurt er met paradijsvogels als de aandacht om hen heen wegvalt? 

Intieme blik in het leven van een icoon

Adrian Stahlecker schetst in 'Mathilde Willink - Zoals ik me haar herinner' een ontroerend en indringend portret van de muze en echtgenote van schilder Carel Willink. Aan de hand van zijn eigen herinneringen en anekdotes biedt hij een unieke inkijk in haar bewogen leven, gekenmerkt door zowel roem als tragiek.

Stahlecker leert Mathilde kennen in de bruisende jaren zeventig. Hij raakt gefascineerd door haar schoonheid, haar rebelse geest en haar onafhankelijke karakter. Hun relatie ontwikkelt zich stormachtig, gepassioneerd en soms destructief. Stahlecker beschrijft openhartig de hoogte- en dieptepunten van hun samenzijn, waarbij hij Mathilde niet op een voetstuk plaatst, maar haar menselijkheid en kwetsbaarheid toont.
Adrian Stahlecker beschrijft zijn herinneringen aan de haat-liefde relatie met Mathilde Willink in het besef dat dit door anderen niet in dank zal worden afgenomen.

Naast het persoonlijke verhaal, belicht Stahlecker ook de artistieke kant van Mathilde. Hij beschrijft haar inspirerende rol in het werk van Carel Willink en haar eigen creatieve ambities. Hij schetst een beeld van een intelligente en bekwame vrouw die ondanks haar talent altijd in de schaduw van haar beroemde man heeft gestaan.

“De hemel was gitzwart en het leek of het dreigende, duister onheil van een van Willinks magische realistische schilderijen werkelijkheid was geworden. Er brak een hevige wolkbreuk uit met lichtflitsen en het stroomde van de regen. Het was loeidruk en ik stond met zangeres Marian Schatteleyn en m’n vriend tussen de menigte. Hoewel de relatie van Mathilde met Fong Leng voor haar dood helemaal niet goed was, had ze de dode Mathilde gekleed, gekapt en opgemaakt en de begrafenis tot een ware publiciteitsshow verheven. Als een soort ceremoniemeester liep ze aan kop van de stoet."

‘Mathilde Willink – Zoals ik me haar herinner’ is meer dan een liefdesverhaal. Het is een eerbetoon aan een sterke en complexe vrouw die haar lot in eigen hand nam in een tijdperk dat niet altijd even vriendelijk was voor onafhankelijke geesten. Stahleckers onbevangen en eerlijke vertelstijl maakt het boek tot een aangrijpende reis door de ziel van een icoon. 

‘Mathilde Willink - Zoals ik me haar herinner’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven en werk van Mathilde Willink. Stahleckers boek biedt een ontroerend en indringend portret van een icoon en is tegelijkertijd een boeiende vertelling over kunst, liefde en de zoektocht naar identiteit.


De auteur:

Adrian Stahlecker (Den Haag, 23 juli 1937) is een Nederlands kunstschilder en schrijver. Hij studeerde in den Haag aan de Vrije Academie. In 1961 debuteerde hij in Kunstzaal Plaats in Den Haag en kort daarna verhuisde hij naar Barcelona waar hij tot 1973 woonde.

In Spanje deed Stahlecker mee aan de Salon de Mayo en de Salon de Hospitalet, had solotentoonstellingen in Madrid en Barcelona, maar ook in Londen, Berlijn en Parijs.
‘Mathilde Willink – Zoals ik me haar herinner’ is zijn vijfentwintigste boek.


Eerder las ik van Adrian Stahlecker:  Het Parijs van Coco Chanel

Mathilde Willink – Zoals ik me haar herinner koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Mathilde Willink – Zoals ik me haar herinner
Auteur: Adrian Stahlecker
Genre: biografie
Uitgave: paperback met illustraties, 180 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2024
ISBN: 9789464871753
NUR: 641


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)

maandag 1 juli 2024

Ik las: 'Arthur's pelgrimage' geschreven door Wouter ter Braake

Kroniek van een spirituele ontdekkingsreis


 Arthur’s pelgrimage

Helleweg en hemelweg

In 'Arthur's pelgrimage' neemt Wouter ter Braake ons mee op de boeiende reis van Arthur, een man die geconfronteerd wordt met een diepe levenscrisis. Overweldigd door het materialistische en jachtige leven, beseft Arthur dat er meer in het leven is. Hij besluit op pelgrimage te gaan, een fysieke reis die hem langs prachtige landschappen en bijzondere culturen voert, maar bovenal een innerlijke reis die hem diep in zijn ziel raakt.

“Arthur heeft berekend dat de expeditie, heen en terug inclusief een week verblijf in het klooster, zeker zo’n vijf weken in beslag gaat nemen. Hij heeft John in Nederland op de hoogte gebracht van zijn plan. 
Die reageerde verwonderd en enigszins bezorgd: ‘weet waar je aan begint’ maar hij wenst hem met een warme stem sterkte en mooie, bijzondere ervaringen toe.”

Ter Braake beschrijft Arthur's tocht met een pakkende vertelstijl. De lezer ervaart de prachtige locaties, proeft de lokale culturen en voelt de rauwe emoties van Arthur. We worden meegesleurd in zijn worstelingen met verdriet, angst en onzekerheid, maar ook in zijn momenten van geluk, verwondering en spirituele groei.

Langs zijn pelgrimage ontmoet Arthur diverse mensen die hem op zijn pad begeleiden. Ieder figuur draagt op unieke wijze bij aan Arthur's ontwikkeling. We ontmoeten mystieke leraren, wijsgeerlijke heremieten en vriendelijke medereizigers die Arthur inspireren en uitdagen om na te denken over zijn ware levensdoel.

“Hij zet zich neer achter het bureautje en brengt zijn hoog zittende adem tot rust voor hij de envelop opent. De inhoud bevat een document opgesteld door een advocatenkantoor en daarbij een kort briefje van Elvira. ‘Beste Arthur’ is de aanhef. Hij voelt een steek van verdriet in zijn maagstreek bij deze afstandelijke begroeting. De verdere tekst is kort en zakelijk: 
‘Ik wil graag dat je het van mij hoort en niet via John of een ander ...”

'Arthur's pelgrimage' is meer dan een verslag van een pelgrimage. Het is een universeel verhaal over de zoektocht naar zingeving en geluk. Ter Braake verkent thema's als liefde, verlies, compassie en vergeving op een diepgaande en ontroerende manier. De roman raakt aan de kern van het menselijk bestaan en nodigt lezers uit om na te denken over hun eigen levenspad. Door oude zekerheden los te laten is er plaats voor nieuwe levensinzichten, waardoor het lijkt alsof je meer kunt waarnemen dan je eerder voor mogelijk zou houden.

'Arthur's pelgrimage' is een prachtige en waardevolle roman die lezers meeneemt op een onvergetelijke reis. Het is een verhaal dat je aan het denken zet en je hart raakt.


De auteur:

Wouter ter Braake is zingevingscoach en begeleidt mensen bij het ontrafelen en herscheppen van hun levensverhalen. Hij verstaat de kunst om een respectvolle en veilige sfeer te scheppen waarin mensen constructieve confrontaties met zichzelf durven aangaan. 

Zijn levensvisie: ‘Ieder mens wil een positieve betekenis geven aan zijn leven. Ieder mens verlangt ten diepste naar een zinvol leven. Wanneer men zinvol bezig is en zinnige dingen doet, opent zich een onuitputtelijke bron van motivatie en creativiteit’.

Neem een kijkje op zijn website.

Eerder las ik van Wouter ter Braake:

Arthur’s pelgrimage koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

NB Of vraag de schrijver om een gesigneerd exemplaar en stuur een mail naar: wouter@zinenzen.nl 

Boekgegevens:

Titel: Arthur’s pelgrimage
Auteur: Wouter ter Braake
Genre: mystiek, roman
Uitgave: paperback, 150 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, december 2023
ISBN: 9789493288959
NUR: 301


Met dank aan Wouter ter Braake voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)