woensdag 1 april 2015

Ik las; 'Lieve dochter' van Elizabeth Little - een literaire thriller


Lieve dochter

Auteur: Elizabeth Little
Genre: literaire thriller
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers, 2015
ISBN: 978 94 00505 44 5
NUR: 305

Ook als Ebook verkrijgbaar
Oorspronkelijke titel: Dear Daughter
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte

Waar gaat het verhaal over?

Janie heeft alles aan haar moeder te danken. Haar looks. Haar geld. Haar strafblad.

De voormalige 'It-Girl' Janie Jenkins is sluw, bloedmooi en... ze komt net uit de gevangenis. Tien jaar geleden, op het hoogtepunt van haar roem, werd ze veroordeeld voor de moord op haar moeder.
Als ze vrijkomt na een vormfout, gaat ze incognito op zoek naar de waarheid achter haar moeders laatste woorden, met behulp van slechts een vage aanwijzing. Er is echter één probleempje: ze weet niet of zijzelf de moordenaar is - ze is haar geheugen kwijt. Ze weet alleen dat ze een bloedhekel had aan haar moeder. Maar heeft ze haar ook vermoord?

Ze belandt in een gehucht in South Dakota, waar de kleurrijke dorpsbewoners er een vreemde levensstijl op nahouden. Intussen zit de paparazzi, overtuigd van haar schuld, haar op de hielen en moet ze alles op alles zetten om undercover te blijven.

Bekijk hier de boektrailer van 'Dear Daughter'.
Lees alvast de eerste twee hoofdstukken.

Mijn mening over dit fictiedebuut:

Het is zeker geen doorsneethriller. Scherper van toon dan veel thrillers die ik eerder las, maar ook scherpe humor is aanwezig.
Een verhaal geschreven in de ik-vorm, verteld door Jane (Janie).

Bijna alle personages zijn uitgebreid genoeg beschreven om een duidelijk beeld te geven aan de lezer.
Jane is de duidelijkheid zelf, ook als het over zichzelf heeft; 'Aardig zijn zit er bij mij gewoon niet in, maar medelijden is misschien een ander verhaal.'
De stukjes tussen diverse hoofdstukken bestaande uit onder andere; sms-jes, nieuwsverslagen en verslagen van de verhoren vormen een mooie aanvulling op de rest van het verhaal, waardoor ik steeds meer ging zien maar niets werd helemaal duidelijk tot het heel onverwachte einde.
Trace die haar het leven zuur probeert te maken blijkt iemand te zijn waarvan ik dit niet verwacht had, zeker niet op deze manier.
De plotwendingen zijn onvergelijkbaar; heel verrassend en verfrissend! Alles klopt!

Jane houdt wel van een goede borrel, maar dit moet even achterwege blijven;
'Het enige wat ik wilde was naar boven gaan en met een fles whisky onder mijn bed kruipen. Maar ik zie tegen mezelf dat ik waarschijnlijk nog maar één of twee dagen had voordat de media me wél zouden vinden, en dat ik mijn hele leven nog whisky kon drinken als ik er maar achter zou komen wat er met mijn moeder was gebeurd.'

De scherpe humor van de auteur, die je tevens de sfeer laat proeven van dat moment en hier met een knipoog naar de psychologische thriller uit 1940 onder regie van Alfred Hitchcock; 
'Rebeccaaaa', klink een stem in de wind. ('Mevrouw Danvers?' had ik bijna terug gefluisterd.)

Ik heb het boek graag gelezen en waardeer het met 4,5/5 sterren.

Over de auteur:

Journalist en schrijver Elizabeth Little werd geboren in St. Louis en studeerde af aan Harvard. Haar werk verscheen onder meer in The New York Times en The Wall Street Journal. Ze schreef eerder twee non-fictieboeken en maakte in 2014 haar fictiedebuut met de thriller Lieve dochter. Little woont en werkt in Los Angeles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.