vrijdag 10 juni 2016

'Kruis en munt' geschreven door Koen StrobbeKruis en munt

De jonge sterrenchef Isabel arriveert in de idyllische Provence, klaar voor een nieuw leven met haar vriend Bas. Wanneer hij niet opdaagt in het station, rijdt Isabel naar het hotel waar hij al een week verblijft. Diezelfde avond vindt ze een milt in haar bed. Bas lijkt spoorloos verdwenen.

Met de hulp van wijnbouwer en oud-gendarme David begint Isabel te graven in het verleden van haar vriend in de hoop hem te vinden. Terwijl almaar meer verborgen facetten van Bas aan de oppervlakte komen en Isabels wereld instort, groeien zij en David naar elkaar toe. Wanneer ze verwikkeld raken in een gevaarlijk web van pooiers, ex-legionairs en orgaanhandelaars is vluchten niet langer mogelijk. Kunnen ze een list bedenken om zich te redden?

Een spannende proloog die zich een paar eeuwen geleden afspeelt is een voorloper van het eerste hoofdstuk in het tweede deel van het boek dat zich later in de geschiedenis afspeelt, maar toch in het verleden. In deze twee tezamen wordt de titel duidelijk; 'kruis en munt'.
Op een geraffineerde manier laat de auteur het verleden een helper worden van het heden door middel van ogenschijnlijk voor de rest van het verhaal op dat moment onbelangrijke gebeurtenissen. Maar niets is minder waar. Alles klopt en heeft een reden.

Bovendien zijn er twee verhaallijnen die oorspronkelijk zo ver van elkaar liggen, dat de lezer zich in het begin af kan vragen wat ze met elkaar te maken kunnen hebben. Dat wordt al snel duidelijk gemaakt in deze spannende thriller.
De hoofdpersonen zijn geloofwaardig beschreven en hoeven voor de leesbaarheid van het verhaal niet meer uitleg te hebben. Je begrijpt het hoe en waarom van de handelingen en de gedachtegang van de karakters.

Mede door de vlotte schrijfstijl van de auteur en de lekker korte hoofdstukken, de goed gevonden onderwerpen en de uitstekende beschrijving van de stad Avignon en omgeving is dit een thrillerdebuut om van te genieten. Het is duidelijk dat Strobbe zich goed geïnformeerd heeft over de onderwerpen waardoor de lezer na afloop niet met vraagtekens blijft zitten.

Door de aanwezige humor kun je heerlijk zitten gniffelen tussen de spannende en soms gruwelijke gebeurtenissen in het verhaal.
Het spreekwoord 'Boontje komt om zijn loontje' flitste op een van die momenten door mijn hoofd.

Alle beloofde onderwerpen van de achterflap, zoals een gevaarlijk web van pooiers, ex-legionairs en orgaanhandelaars worden stuk voor stuk behandeld in dit spannende boek. Doordat de verhaallijnen steeds dichter naar elkaar toegroeien lijkt het alsof een film zich voor je ogen afspeelt. Meer en meer wordt duidelijk gemaakt zonder dat het de snelheid van het lezen vermindert. 
'Kruis en munt' is een knap geschreven thrillerdebuut. Je blijft genieten tot en met de laatste bladzijde. Ik heb het boek graag gelezen, net zoals bij een goede wijn smaakt het naar meer en kijk ik uit naar een volgend boek van Koen Strobbe.

De auteur:
(foto: facebook)
Koen Strobbe was winnaar van de Aspe Award 2015 en debuteert in mei bij Aspe NV. Hij is een wijnbouwer uit de Provence.
Over zichzelf op facebook:
'Koen heeft twee passies: woorden en wijn. Hij verbouwt wijn in Zuid-Frankrijk en schrijft er.'

Wat vindt Pieter Aspe van Kruis en Munt? 
'Spannend en heel toegankelijk met een exotisch tintje en geloofwaardige plot, Koen Strobbes debuut heeft het allemaal. Wie deze zomer een nieuwe  misdaadauteur wil ontdekken, leest Kruis en munt.'

Voor meer informatie over deze blogtour kijk hier voor de data en de deelnemers.

Koop 'Kruis en munt' bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:
Titel: Kruis en munt
Auteur: Koen Strobbe
Genre: misdaad, thriller
Uitgave: paperback, 336 pagina's
Ik las het ongecorrigeerde vooruitexemplaar
Uitgever: Uitgeverij Manteau / WPG Uitgevers België nv, mei 2016
ISBN: 978 90 22332 64 1
NUR: 330

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.