donderdag 30 juni 2016

Ontvangen: 'Andermans zaken' geschreven door Goran Tribuson. De eerste zaak van politie-inspecteur BanićAndermans zaken
De eerste zaak van politie-inspecteur Banić

De samenleving is in 1984, wanneer deze zaak van de hoofdpersoon politie-inspecteur Nikola Banić zich afspeelt, al verdeeld naar de nieuwe rijken en de armen. In Tribusons detectives vervlechten zich de levensverhalen van personages uit alle maatschappelijke lagen en vormen zodoende een kluwen van fout geld, armoede, barre ellende, verloren liefdes, gekte en wraak. Door het misdaadverhaal heen klinkt dan ook altijd een scherpe maatschappelijke kritiek, spot en zelfspot van de meester-verteller die het tot de laatste regel spannend en vol onverwachte wendingen weet te houden. 

Augustushitte in Zagreb is geen pretje. Iedereen die kan, vlucht naar de kust en blijft daar zo lang mogelijk. Daarom is de verdwijning die een succesvolle bouwondernemer komt aangeven niet meteen overtuigend. Inspecteur Banić twijfelt of Astra, de rebelse achttienjarige rijkeluisdochter, niet over een paar dagen gewoon weer op de stoep van de ouderlijke villa staat. Alleen kan hij de dreigbrief met Astra’s ring erin niet meteen plaatsen. Zijn medewerker Stipetić, die deze dagen liever naar de Olympische Spelen kijkt dan dat hij de boeven achterna rent, houdt vol dat ontvoeringen in hun rechercheurspraktijk niet voorkomen. Toch neemt Banić de onduidelijke zaak zolang in behandeling.

Zoveel lijken en zo weinig schuldigen
De zoektocht brengt hem in kringen van kunstschilders, een wereld waar hij bijzonder weinig verstand van heeft. In de staat waarin hij verkeert kan hij geen waardering opbrengen voor die  onbegrijpelijke moderne schilderskunst en de opgeblazen ego’s van haar makers. Zijn vrouw en dochter zijn namelijk aan de kust, de koelkast thuis is leeg, hij kan amper slapen van de ondraaglijke stadse hitte, tot overmaat van ramp is de boiler in zijn badkamer kapot en verkeert zijn auto in een erbarmelijke staat. Maar als blijkt dat er ook een moord in spel is, verdwijnen al zijn ongemakken naar de achtergrond en bijt hij zich resoluut in de puzzel vast.

De oplossing lijkt binnen handbereik, maar nieuwe bevindingen en nieuwe slachtoffers zetten zijn aannames telkens weer op losse schroeven. ‘Zoveel lijken en zo weinig schuldigen’, verzucht Banić vlak voordat hij uiteindelijk een afgerond beeld van de griezelige en trieste waarheid reconstrueert. Naast de treurige afloop van dit geval verbleekt zijn persoonlijk relaas tot enkel onbeduidend ongemak. Andermans zaken zijn nog altijd veel erger.

De auteur:

De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefd schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald.

Tribuson is een moderne schrijver van romans, korte verhalen, detectives, anthologieën, fantasieliteratuur en filmscenario’s. Zijn eerste verhalenbundel was meer dan veertig jaar geleden gepubliceerd, die toen een stempel heeft gedrukt op de Kroatische literatuur. Zijn interesse voor het schrijven van absurdistische en mystieke korte verhalen en romans in zijn beginnersjaren verschoof geleidelijk naar autobiografische romans. Maatschappelijke kritiek, verbinding tussen het elitaire en alledaagse, intelligente verhalen, vermijding van ideologieën, een indrukwekkende manier van schrijven, humor en vermaak; dat is Tribuson.

Naast het schrijven van boeken en scenario’s, werkte Goran Tribuson tot aan zijn pensionering als hoogleraar scenarioschrijven aan de film- en toneelacademie in Zagreb. Hij is lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen wat de hoogst haalbare eer voor wetenschappers en kunstenaars in Kroatië is.

In Nederland zijn nu of binnenkort zijn volgende werken beschikbaar: De fanclub (gedrukt boek en e-boek), Het grijze gebied, Andermans zaken, Angel Toth, de voetbalprofeet (fragment, opgenomen in Voetbal, engelen, oorlog, en het vervolg hiervan gepubliceerd in het Tijdschrift voor Slavische literatuur) en Het huis waar de duivel woont (in voorbereiding).

Meer over Goran Tribuson in dit interview.
(bron: Uitgeverij KLIN)

Andermans zaken is verkrijgbaar via:
Boekenroute
Uitgeverij KLIN
Binnenkort ook bij de webwinkels.

Boekgegevens:
Titel: Andermans zaken
Auteur: Goran Tribuson
Genre: detective, roman
Uitgave: paperback, 246 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, juni 2016
ISBN: 978 94 92160 07 2
Oorspronkelijke titel: Prvi slučaj policijskog inspektora Banića – Zavirivanje
Vertaling: Sanja Kregar

Met dank aan Uitgeverij KLIN voor het recensie-exemplaar


Kroatische literatuur in Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.