zaterdag 11 juni 2016

Ontvangen en nog te lezen: 'Runa' een literaire thriller van Vera Buck

De Deutsche Lesepreis 2015. Genomineerd voor de Friedrich-Glauser-Preis 2016.


Runa

Indrukwekkend debuut over de duistere en schokkende geschiedenis van de psychiatrie.

Het Hôpital de la Salpêtrière kwam als psychiatrisch ziekenhuis in de tweede helft van de 19e eeuw tot grote bloei en werd hét Europese centrum voor onderzoek naar hysterie en dissociatieve aandoeningen. Vele inmiddels bekende namen waren werkzaam of studeerden aan het Salpêtrière, waaronder Georges Gilles de la Tourette en Sigmund Freud.

Vera Buck beschrijft in deze aangrijpende thriller beeldend en authentiek de duistere beginjaren van de psychiatrie. Afschuwelijk en afstotelijk, maar tegelijkertijd fascinerend.
(bron: Karakter Uitgevers B.V.)

Runa

Parijs 1884. 
Op de neurologische afdeling van de enorme Salpêtrière-kliniek voert dokter Charcot experimenten uit op hysterische patiënten. Van overal in Europa reizen mensen naar zijn macabere voorstellingen, waar de zenuwarts als een soort tovenaar zijn vrouwelijke patiënten laat dansen.

Maar dan wordt op een dag Runa bij de kliniek afgeleverd: een jong meisje dat niet vatbaar lijkt voor alle bekende behandelmethodes. De artsen dompelen haar in ijsbaden of binden haar dagenlang vast op bed, maar niets lijkt het diep verwarde meisje te kunnen helpen. Jori Hell, een Zwitserse student geneeskunde, ruikt een mogelijkheid om te promoveren en stelt iets voor aan dr. Charcot wat tot dat moment als ondenkbaar gold. Als eerste arts wil hij de waanzin rechtstreeks uit de hersenen van een patiënte snijden, met alle risico’s van dien.

Als er door heel Parijs onheilspellende boodschappen opduiken en kort daarna lijken gevonden worden van mensen die op schokkende wijze om het leven gebracht zijn, stelt de politie een onderzoek in. Ook de gepensioneerde, aan de drank geraakte inspecteur Leqoc, bemoeit zich met de zaak nadat een bekende van hem dood gevonden wordt – zonder ogen, en haar lichaam van top tot teen beschreven met onbegrijpelijke boodschappen. Naarmate het onderzoek vordert en de dag van de experimentele operatie dichterbij komt, beginnen zowel Leqoc als Hell te vermoeden dat Runa veel meer is dan alleen een meisje met een getroebleerd verleden… 

De auteur:
(foto: @ André Volk)

Vera Buck (1986), studeerde journalistiek in Hannover en Scriptwriting op Hawaii. Gedurende haar studie journalistiek schreef ze teksten voor radio, televisie en tijdschriften. Later schreef ze ook korte verhalen onder andere voor literatuurtijdschriften. Nadat ze universiteiten in Frankrijk, Spanje en Italie als standplaats had, leeft en werkt ze nu in Zürich.
Lees meer over deze auteur op haar website.

Koop 'Runa' bij uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Runa
Auteur: Vera Buck
Genre: literaire thriller
Uitgave: gebonden, 608 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers, mei 2016
ISBN: 978 90 45211 66 4
ISBN: 978 90 45211 76 3 (e-book)
NUR:  305
Oorspronkelijke titel: Runa (2015)
Vertaald door: Corry van Bree

4 opmerkingen:

 1. Ik ben heel nieuwsgierig naar je recensie Mieke, dit boek spreekt me erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me een spannend boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geeft ook een kijkje op de beginjaren van de psychiatrie. Lijkt me heel boeiend.

   Verwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.