dinsdag 8 november 2016

'Andermans zaken', geschreven door Goran Tribuson

De eerste zaak van politie-inspecteur Banić

Andermans zaken

In Andermans zaken lees je hoe inspecteur Banić in de hitte van augustus afscheid neemt van zijn vrouw en dochtertje. Zij vertrekken voor een vakantie naar de kust en hij blijft achter. Maar er speelt meer in het gezin Banić dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Hij blijft alleen achter in hun woning. De beschrijving van de boiler die stuk is en de manier waarop Banić er lange tijd in berust dat de oplossing voor een werkende boiler niet vanzelfsprekend is geven een goed inzicht in deze cultuur in 1984. Nieuwe rijken en armen zijn al duidelijk aanwezig in de nieuwe maatschappij.
Ook de beschrijving van de omgeving waar een en ander zich afspeelt is heel beeldend. Hierdoor leest het boek als een trein en leef je mee met de hoofdpersoon.

Andermans zaken is een misdaadroman waarin de spanning rustig opgebouwd wordt. 
Deze auteur geeft lange tijd niets weg over de werkelijke gebeurtenissen rondom de raadselachtige verdwijning van de dochter van een succesvol
bouwondernemer. Het blijft daarom voor de lezer ook gissen en puzzelen.

Hij moet zich tijdens het onderzoek verplaatsen met een auto die bijna niet meer werkt en dat werkt soms op je lachspieren:

'Heeft hij het begeven?' vroeg de oude man.
'Hij heeft het begeven!' antwoordde ik bozig. Ik had altijd al een hekel aan straatexperts, zeker als zij boven de zeventig zijn.
'Natuurlijk heeft hij het begeven,' mompelde de oude man en wees met zijn stok ergens onder het luchtfilter. 'Uw carburateur is helemaal droog. Jongeman, u heeft al uw benzine opgemaakt. Zo af en toe moet u bij de pomp langs, daar wordt uw autootje blij van.'

Om deze zaak tot een goed einde te kunnen brengen komt inspecteur Banić in aanraking met personen uit diverse maatschappelijke lagen. Zo ook met personages uit de kunstwereld waar hij niets vanaf weet. 
Ook daar is hij druk bezig met het onderzoeken van andermans zaken.

'Ik werd steeds bewuster van het feit dat een misdaad pas begrijpelijk is binnen de geestelijke biografie van de dader, die altijd privaat is, uniek, eindeloos complex en zeer geheimzinnig. En wanneer men dat duistere labyrint betreedt, pas dan zijn we verloren omdat zaken als gerechtigheid, schuld en verantwoordelijkheid daarin helemaal geen betekenis meer hebben.'

Ondertussen blijft hij worstelen met de  vraag of alles wel goed gaat met de relatie tussen hem en zijn vrouw. Dat is zijn eigen zaak.
Wanneer je denkt dat je een idee hebt over het hoe en wat van deze misdaad, wordt je op het eind compleet verrast door de prachtige plotwending.
Alles wat menselijk is, komt voorbij in het verhaal en wordt beeldend beschreven. Tribuson heeft met dit eerste deel van de serie een goede indruk bij me achtergelaten en ik lees graag de volgende delen, waarin ik me weer kan onderdompelen in de roerige maatschappij in Kroatië toendertijd. 

Eerder las ik van Tribuson De fanclub, een roman.

De auteur:
(foto: aangeleverd door KLIN)

De voortreffelijke romans van Goran Tribuson, geliefd schrijver in Kroatië, waren de aanzet waaruit Project KLIN is ontstaan. Nu zijn ze een belangrijk onderdeel van de geselecteerde Kroatische literatuur die in het Nederlands wordt vertaald.
(bron: Uitgeverij KLIN)

Lees verder over Goran Tribuson op de website van Uitgeverij KLIN en meer over deze auteur in dit interview.

Andermans zaken koopt u via uw lokale boekhandel of via:
Online boekwinkel Uitgeverij KLIN
bol.com
Ako.nl
Bruna.nl
ECI.nl
Libris.nl

Boekgegevens:
Titel: Andermans zaken
Auteur: Goran Tribuson
Genre: detective, roman
Uitgave: paperback, 246 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, juni 2016
ISBN: 978 94 92160 07 2
Oorspronkelijke titel: Prvi slučaj policijskog inspektora Banića – Zavirivanje
Vertaling: Sanja Kregar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.