vrijdag 18 november 2016

'Niet mijn familie', geschreven door Anja van BieneNiet mijn  familie

Over het boek:
Niet mijn familie is het openhartige relaas van een vrouw die als gevolg van een familietragedie worstelt met haar rol als echtgenote, moeder, dochter en zus. Het resulteert in een radicale keuze:
'Ik ben moeder zonder dochters, dochter zonder moeder.' Uit lijfsbehoud en uit morele overtuiging kiest ze met haar man voor de vlucht naar voren: op naar een ander land, een andere cultuur. Om de riskante beklemming van zich af te kunnen schudden.

Op indringende wijze maakt Anja van Biene ons deelgenoot van dit weinig orthodoxe proces.
Soms beschouwend en met de nodige humor, dan weer overmand door emoties en diep geraakt door nieuwe indrukken. Maar op elke pagina wars van taboes en de lieve vrede. De breuk met familie en het uiteenspatten van haar gezin lopen als een rode draad door dit boek. Wie hoopt op een happy end, komt bedrogen uit. Anja's morele kompas sluit verzoening uit. De centrale vraagstelling is: verzoent zij zich met zichzelf? En leiden haar stappen tot aanvaarding, om zo de regie over haar leven weer in handen te krijgen?

Niet mijn familie is een aanrader voor hulpverleners. Omdat het dader- en slachtofferschap van binnenuit belicht en woorden geeft aan de vaak rauwe angst, hoop, schuld en boosheid. Daarnaast zullen lotgenoten er zeker herkenning in vinden en moed uit putten.

Mijn mening:
Niet mijn familie is een autobiografie van Anja van Biene. Het is een bijzonder indrukwekkend en openhartig verhaal geworden over het gedwongen vertrek van haarzelf en haar man uit Italië. Gedwongen uit zelfbehoud wel te verstaan. Er leek geen andere mogelijkheid te zijn, wilden ze alles kunnen overleven.

In haar boek geeft ze aan dat schrijven een behoorlijke invloed op de geest heeft en dat iedereen dat instrument kan gebruiken, het is gratis en altijd bij de hand. Dat heb ik zelf ook zo ervaren, nog niet zo lang geleden.
Dit verhaal van Anja over haarzelf, haar gezin en haar familie heeft me flink aangegrepen. Het ongeloof over zoveel verraad is herkenbaar en omdat ik goed kon aanvoelen wat haar bezielde om bepaalde stappen te nemen, duurde het even voordat ik deze recensie kon schrijven.

Het is een krachtig debuut geworden, met hier en daar een herhaling van wat ik al eerder in het boek gelezen had. Dat neemt niet weg dat het boek lekker vlot leest door de beeldende manier van schrijven. Je ziet het voor je ogen gebeuren en voelt de onrust die door haar lichaam raast. 
Eerder had ik niets gelezen over het Stockholm-syndroom in deze bepaalde situatie. Ik zeg niet welke situatie, om niets weg te geven. 
Ik kan niet anders zeggen dan: Graag gelezen!

De auteur:

Anja van Biene (1964) woont en werkt in de Italiaanse regio Veneto. Ze schrijft zowel proza als poëzie. Niet mijn familie is haar autobiografische debuut.

Niet mijn familie koopt u bij:

Boekgegevens:
Titel: Niet mijn familie
Auteur: Anja van Biene
Genre: non-fictie, autobiografie
Uitgave: paperback, 372 pagina's
Uitgever: J.A.B. van Biene (The Amsterdam Press, Cambridge UK), 
augustus 2016
ISBN: 978 09 95480 20 9 (paperback) Amazon
ISBN: 978 09 95480 21 6 (e-book) Amazon, Kobo en iBookstore
NUR: 320

4 opmerkingen:

  1. Heftig verhaal Mieke, maar mooie recensie ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank Mieke voor de prachtige recensie. Je woorden raken me, het is duidelijk dat het boek je iets heeft gedaan. Dat ervaar ik als een compliment.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.