Hoe filosofie kan inspireren om de weg te vinden naar het geluk
De U-curve
Over het boek
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de tevredenheid met ons eigen leven de vorm heeft van een U. Hoe verder we het midden van ons leven naderen, hoe groter de kans op een dieptepunt. Ooit bevinden we ons allemaal op de bodem van die U. Hoe kunnen we nog voldoening uit het leven halen, nu onze weg al grotendeels is uitgestippeld en de toekomst vaster ligt?
Kieran Setiya tackelt deze fundamentele vragen door terug te grijpen op denkers als Aristoteles, Schopenhauer, Virginia Woolf en Simone de Beauvoir, en deze toe te voegen aan zijn eigen ervaringen. Hij laat ons zien waarom missing out goed is, hoezeer onze opties overgewaardeerd zijn en waarom je vooral blij moet zijn als je een fout maakt.
De U-curve is een heldere, grappige en wijze gids vol verrassende inzichten en praktisch advies voor het vinden van een diepere betekenis – ook of juist – als het leven even tegen zit.
(bron info: HarperCollins)
Mijn mening
De U-curve is geschreven in de geest van de grote rabbijn Hillel (eerste eeuw BC), wiens woorden het motief van dit werk vormen. Zoals u in het voorwoord zult lezen kan filosofie net als de Talmoet afschrikwekkend en esoterisch zijn.
Kieran Setiya noemt als eerste regel om een midlifecrisis te voorkomen: je moet belangstelling hebben voor iets anders dan jezelf. Geef je daarentegen alleen maar om je eigen welzijn en bent ook alleen maar met jezelf bezig, zijn er weinig dingen waar je gelukkig van wordt.
Dat is iets om bij stil te staan wanneer je in weinig dingen voldoening vindt en dus op het dieptepunt van je U-curve bent beland en nóg meer je best gaat doen om meer geluk te vinden. Je moet dan echter het tegengestelde doen: je moet om andere dingen gaan geven.
In een hoofdstuk met de titel 'Retrospectie' gaat de auteur in op de vraag wat we moeten doen met de dingen die in ons leven gebeurd zijn en hoe we kijken naar alle aspecten waarin ons leven anders is verlopen dan we hadden gehoopt.
Hier probeert hij uit te leggen op welke manier we met behulp van de filosofie het verleden kunnen proberen te accepteren.
Het werk van Arthur Schopenhauer (Danzig, 1788) krijgt veel aandacht in dit boek en je wordt daar niet echt vrolijk van. Zijn beeld van een mensenleven was bijzonder somber.
"Je hebt een doel, of geen doel: je hebt wensen of je hebt ze niet. Als je ze niet hebt, heb je geen doel en is je leven leeg. Dat is de afgrond van de verveling. Maar als je wensen hebt, moeten die gaan over resultaten die nog niet zijn bereikt.
Dat zijn de doelen waarop je je moet richten, en dus de zaken waarmee je je moet bezighouden. Maar het is pijnlijk om te wensen wat je niet hebt. Als je de verveling op afstand houdt door activiteiten te bedenken, heb je jezelf veroordeeld tot ongelukkig zijn."
In het laatste hoofdstuk wordt de inhoud van het boek nog een keer doorgenomen en trekt de auteur een conclusie die niet heel verrassend is en bovendien geen baanbrekende gedachte is. Het bevestigt nogmaals dat het de mening van een enkele persoon is.
Ik heb De U-curve met veel interesse gelezen en zal er zeker zo nu en dan nog een stukje uit lezen. Het is een boek om grondig te lezen, met name op de momenten waarop je denkt dat het allemaal zoveel beter zou moeten zijn. Je zult zien dat het allemaal best meevalt.
De auteur
Kieran Setiya is professor filosofie aan het MIT in Boston. Op zijn vijfendertigste werd hij zelf getroffen door een 'verontrustende mix van nostalgie, spijt, claustrofobie, leegte en angst'.
Gedroomde carrière, fijn gezin, leuke vrouw en toch 'gevloerd door de existentiële vragen die bij het midden van het leven horen.'
De U-curve is het briljante resultaat van zijn eigen zoektocht.
De U-curve koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
Boekgegevens
Titel: De U-curve
Auteur: Kieran Setiya
Categorieën: Persoonlijke ontwikkeling, Geluk & Motivatie, Spiritualiteit, Religie, Theologie
Uitgave: paperback, 192 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, januari 2019
ISBN: 978 94 02729 90 0
ISBN: 978 94 02756 81 4 (eBook)
NUR: 700
Originele titel: Midlife
Vertaald door: Renske Groeneveld
Met dank aan HarperCollins Holland voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.