zaterdag 26 januari 2019

Ik las de internationale bestseller: Het weesmeisje - Anne Jacobs

Een weesmeisje, een landhuis en een donker familiegeheim...


Het weesmeisje 

Het verhaal en mijn mening

De auteur weet heel mooi de sfeer te beschrijven van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (Augsburg, herfst 1913). Ze heeft een soepele schrijfstijl waardoor het boek heerlijk leest en je jezelf tijdens het lezen in die tijd waant. Ook de locatie wordt goed beschreven.  

Al snel wordt duidelijk dat een groot geheim bewaard moet worden, al weten we nog niet precies hoe de vork in de steel zit. Wat is de reden dat Marie bij de familie Melzer is gekomen en wat heeft dat met haar afkomst te maken? De lezer wordt hier even op het verkeerde been gezet.

Vooral het klassenverschil tussen bedienden en de autoriteit in huis is heel duidelijk neergezet en je voelt goed hoe Marie zich verbaast over de luxe en vanzelfsprekendheid van handelen door de heersende klasse, in een voor haar onbekende wereld.
Behalve de hoofdpersoon Marie worden ook de andere personages voor de lezer levensecht tijdens het lezen. De familie Melzer heeft een fortuin in de textiel verdiend; ze staan hoog op de maatschappelijke ladder. Marie werd in huis gehaald om als keukenmeisje voor hen te werken deze enorme villa! 

Marie is dankbaar, maar zeker niet onderdanig. Ze is trots en loopt met opgeheven hoofd; dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. 
Je kijkt door de ogen van de betrokken personages mee naar de  gebeurtenissen die zich afspelen in een drukke tijd vóór het uitbreken van WO I. 
In deze historische roman wordt goed duidelijk gemaakt hoe het personeel en de familie die ze in die tijd dienden van elkaar afhankelijk waren; als er een uitviel, was er een grote kans dat alle plannen in het duigen vielen. Daarom moesten de bedienden elkaar zo goed mogelijk kunnen vervangen.
Je kunt niet anders dan respect krijgen voor de werkende klasse.

De verschillen in karakter van de kinderen worden ook heel realistisch weergegeven door de auteur. De een is afgunstig op iedereen die mooier is dan zijzelf, en dat is bijna iedereen, terwijl de ander alleen de mooie dingen van mensen en dingen ziet. De zoon doet wat van jongens verwacht werd in die tijd maar hij is niet de doorsnee zoon die klakkeloos gehoorzaamt. De ene keer sluit je iemand in je hart, terwijl je van de ander zelfs geen vriendschapsverzoek op Facebook zou accepteren.

Ik heb deze historische roman graag gelezen en kijk uit naar een vervolg van dit verhaal vol geheimen en intriges, dat zich afspeelt in een omgeving waar gevaren ook voor de bedienden op de loer liggen. Zowel op straat als in huis!

De vijfhonderdtwaalf bladzijden van 'Het weesmeisje' smaken wat mij betreft naar meer! - Graag Gelezen

De auteur:
(foto: fotostudio Marlies GbR)

Anne Jacobs is een van de meest succesvolle Duitse auteurs van dit moment. Voor ze zich voltijds op het schrijverschap stortte, studeerde ze muziek en vreemde talen en werkte ze onder meer als leraar en boekhandelaar. Ze schreef al meerdere boeken en brak met Het weesmeisje definitief door. 
Anne is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in de Taunus.

Het weesmeisje koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Het weesmeisje
Auteur: Anne Jacobs
Genre: vertaalde literatuur, historische roman
Uitgave: paperback, 560 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers BV, 23 januari 2019
ISBN: 978 94 01610 11 7
ISBN: 978 94 01610 16 2 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Die Tuchvilla
Vertaald door: Sylvia Wevers


Met dank aan Xander Uitgevers BV voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.