dinsdag 22 januari 2019

Ik las: Het mysterie van de Poldergruwel - Mark van DijkHet mysterie van de Poldergruwel

Als Kim, Inge en de tweeling Zoë en Esmee bij Kim op de boerderij blijven slapen, zien ze ’s nachts een mysterieus lichtje op de wind drijven. Het lichtje brengt de meiden in Poleeria; een wereld waarin alle beesten pratende boerderijdieren zijn en vrolijke kleuren dragen.

Als snel blijkt dat het helemaal niet zo’n vrolijke boek is in Poleeria. De Poldergruwel, een afschuwelijk monster, is het land binnengedrongen. Hij heeft de Boer en de Boerin van Poleeria in de kerkers van hun kasteel opgesloten. Bovendien beschermt hij zichzelf met een griezelig leger dat uit geesten bestaat.

Het lot van Poleeria ligt in handen van de meiden en ze besluiten de dieren te helpen. Met een kleine groep gaan ze op zoek naar de Poldergruwel en zijn leger. Maar om die te verslaan moeten ze eerst de Boer en de Boerin zien te bevrijden. Daarvoor moeten ze in de ondergrondse gangen van het kasteel allerlei boobytraps te slim af zijn en uit een labyrint zien te raken door slimme oplossingen te verzinnen.

Zal het ze lukken om uiteindelijk de Poldergruwel en zijn leger te verslaan?
(bron: achterflap)

Mijn mening:

Mark van Dijk heeft met Het mysterie van de Poldergruwel wederom de kracht van fantasie bewezen!
Het spannend verhaal gaat over vier meisjes die in de fantasiewereld Poleeria terecht komen. In een voetnoot zegt Mark daar over: "De meiden zijn ongeveer van jouw leeftijd." Dat zorgt direct voor een band met de lezer, of de toehoorder. Want dit boek is zeker ook geschikt om uit voor te lezen.
De meiden komen daar in contact met wezens die herkenbaar zijn voor de lezer, maar toch helemaal anders dan in het echte leven. 
Op een geraffineerde manier worden spannende stukken afgezwakt door een stukje humor of een opdracht in een voetnoot om iets op te zoeken op Google. 
Maar het blijft een spannend verhaal; zeker voor de kleinste lezers of toehoorders.

'Dat is een naar verhaal. Toen we hem voor het eerst zagen, wisten we al dat het foute boel was. Niemand van ons had ooit zoiets geks gezien. Hij was destijds nog niet half zo eng als nu, maar hij was gewoon... onheilspellend vreemd."

En zoals we van de auteur gewend zijn levert hij een boek bomvol informatie over ware gebeurtenissen uit het verleden.
De tekeningen zijn een mooie aanvulling op het verhaal.

In Het mysterie van de Poldergruwel laat Mark van Dijk het belang zien van de menselijke geest; door wilskracht en je fantasie te gebruiken kom je in bepaalde situaties soms een stuk verder  dan zonder. - Graag GelezenDe auteur


(foto: Nimisa Publishing House)

Mark van Dijk (1979) is een enorme boekenliefhebber. Hij verzamelt boeken, leest ze en schrijft ze.
Dit is zijn eerste jeugdboek.
Lees meer over Mark op zijn website of op zijn auteurspagina bij Nimisa Publishing House.

Eerder las ik van Mark van Dijk:

Klik op de gekleurde link om mijn recensie te kunnen lezen.

Het mysterie van de Poldergruwel koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Het mysterie van de Poldergruwel
Auteur: Mark van Dijk
Genre: jeugd, leeftijd vanaf 8 jaar
Uitgave: gebonden, 114 pagina’s 
Uitgever: Nimisa Publishing House, derde druk maart 2018
ISBN: 978 94 92337 29 0
Illustraties: René Hazebroek


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.