dinsdag 22 september 2015

Ontvangen en nog te lezen: 'Herkomst' van Botho Strauss


Herkomst

Een zeventigjarige man kijkt terug op zijn jeugd en ziet zijn vader met nieuwe ogen. De zoon wordt bevangen door weemoed en verlangen en beseft dat hij zijn vader onrecht heeft gedaan.

Een verhaal over een zoon en zijn vader. Over ouder worden. Over weemoed en verlangen. Over onszelf. Een jonge man gaat zijn eigen weg, een heel andere dan die van zijn vader. Maar hoe ouder hij wordt, hoe meer hij beseft dat deze andere weg tot hetzelfde leidt. Is de eenzaamheid van zijn vader niet ook die van hemzelf? Is hij dan wel geslaagd in het leven?

Kort voor Botho Strauss’ zeventigste verjaardag verscheen 'Herkomst', waarin hij vertelt over zijn jeugd in een Duits stadje aan een rivier. In het middelpunt van die jeugd stond zijn vader, een niet al te opgewekte apotheker die in de Eerste Wereldoorlog een oog had verloren. De jonge Botho schaamde zich voor hem en besloot zijn leven heel anders in te richten. Lange tijd bepaalde dat beeld Strauss´ houding, maar langzaam kantelde het. Hij realiseerde zich hoe eenzaam zijn vader geweest moest zijn, en hoe belangrijk zijn rust, zijn zachtheid en liefdevolle betrouwbaarheid waren. En als bijna zeventigjarige besefte Strauss dat hij steeds meer op zijn vader begon te lijken, hoezeer hij zich als jonge man ook had voorgenomen dat te allen tijde te voorkomen.

De auteur: Botho Strauss (Naumburg an der Saale, 1944) is een van de grootste naoorlogse auteurs in Duitsland. Hij schreef romans, verhalen, essays en theaterstukken. Zijn werk werd bekroond met talloze prijzen, waaronder de Georg Büchner- en de Lessingprijs. Bij Uitgeverij Wereldbibliotheek verschenen van hem Mikado (2008) en Herkomst (2015).Boekgegevens:
Titel: Herkomst
Auteur: Botho Strauss
Genre: vertaalde literatuur
Uitgave: gebonden, 112 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Wereldbibliotheek, september 2015
ISBN: 978 90 28426 44 3
ISBN: 978 90 28441 58 3 (e-book)
Oorspronkelijke titel: 'Herkunft'
Uit het Duits vertaald door: Gerrit Bussink

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.