woensdag 23 september 2015

Gelezen: 'Donker verleden' van Jack MolenaarDonker verleden

Het verhaal begint in de Zaanstreek. Lisette Vos is pas vier jaar oud als ze in de kelder van haar ouderlijk huis op een gruwelijk geheim stuit Dertig jaar later wordt ze ontvoerd en opgesloten op de zolder van een leegstaand huis. Haar ontvoerder is een geheimzinnige man, die zijn gezicht achter een masker verbergt. Hij beeldt zich in een beroemd chirurg te zijn en treft voorbereidingen haar te opereren. Volgens zijn diagnose zit haar hoofd vol met waanbeelden en kan ze alleen gered worden door de waanbeelden uit haar hersenen te verwijderen.

De politie neemt aanvankelijk aan dat Lisette uit vrije wil is vertrokken, maar haar man, de advocaat John van Dijk, gelooft daar niet in. Hij vindt steun bij Dik Daalman, de geslepen oud-rechercheur die als privédetective voor zijn kantoor werkt. Als later blijkt dat de verdwijning van Lisette mogelijk verband houdt met de oude, onopgeloste Zaanmoorden, schakelt de politie het Netwerk Misdaad Bestrijding (NMB) in. Daarmee komt Jessica Block, de jonge en talentvolle hoofdrechercheur van het NMB, in beeld.

De bizarre gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Uiteindelijk raakt John ervan overtuigd dat de oplossing in het verleden ligt. Om precies te zijn, in het donkere verleden van haar ouders.

Enige tijd terug was ik een van de proeflezers van dit boek. Ik las het nu opnieuw en dit is mijn mening;

Een thriller die niet supersnel is, maar wel alles heeft wat een thriller moet hebben. En dat in een prettige schrijfstijl waarin mooie beschrijvingen van de omgeving worden neergezet;
'Het is vroeg in de ochtend. Achter de horizon ontkiemt de nieuwe dag in een explosie van kleuren. Boven het zacht kabbelende water van de Zaan zweeft de ochtendnevel naar het land en bedekt de oevers onder een grijze deken.'
Na deze eerste regels in het boek, is alles wat lieflijk is al snel ver te zoeken.
'De deur draaide op een kier open en de stank uit de cel walmde als een lawine over haar heen.'

De verschillende verhaallijnen vergroten de spanning nog meer. Je kijkt uit naar een oplossing voor alle leed van een van de hoofdpersonen;
'De opgekropte spanning die diepe lijnen in haar gezicht had getekend, maakte plaats voor kalmte. Met een rustig gebaar vouwde ze haar handen, kneep haar oogleden toe en bad tot de god die ze nooit had gekend. Er trok een berusting door haar hoofd en lichaam. Toen strekte ze zich uit op de brancard, vouwde haar arm onder haar hoofd en gleed weg in een diepe slaap.'

De personages zijn duidelijk neergezet zodat je ze snel leert kennen. De verhaallijnen komen mooi bij elkaar aan het eind van het verhaal. Een goede plot, zonder meer. Graag gelezen!

Over de auteur:
Jack Molenaar is in 1949 in Schagen geboren. Na de middelbare school verhuisde hij met zijn ouders naar Zaandam, waar hij verschillende studies volgde. Tot 1995 was hij directeur van een autoleasemaatschappij. Na afsluiting van die loopbaan vestigde hij zich in Friesland om zich toe te leggen op de verhuur van motorjachten. In die periode nam hij ook de pen ter hand om met schrijven zijn brood te verdienen. Eerst als freelancer voor kranten en magazines en later als auteur. Hij debuteerde in 2013 met de thriller ' Complot Sebastiaan'. Jack Molenaar woont tegenwoordig in Zeewolde.Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Boekgegevens:
Titel: Donker verleden
Auteur: Jack Molenaar
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 278 pagina's
Uitgever: Schrijverspunt, augustus 2015
ISBN: 978 94 62661 23 3

1 opmerking:

  1. Een heel spannend boek waarbij je op het puntje van je stoel zit om het in een adem uit te lezen, helaas is het soms zo spannend dat jet wel weg moet leggen.
    Heel goed geschreven, een spannend verhaal vanaf de eerste bladzijde tot het eind.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.