maandag 14 september 2015

Graag gelezen: 'Valse onschuld' van Judith A. Jance


Valse onschuld

Bij het uitruimen van het huis van haar moeder vindt Liza een fortuin in biljetten van 100 dollar. Een geschenk uit de hemel, tot blijkt dat haar vondst een stroom aan geweld op gang brengt. In doodsangst vlucht ze naar Arizona...

Daar wordt sheriff Joanna Brady op haar beurt geconfronteerd met een schokkende misdaad. Een man die ze als vriend beschouwde, wordt dood aangetroffen in een spelonk, omringd door gemutileerde dierkarkassen.

Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd - een moord die verband houdt met Lisa en haar geld…

Dit is het zestiende deel uit de Joanna Brady-reeks, maar heel goed als stand-alone te lezen. Ik had nog niets over deze vrouwelijk sheriff gelezen maar dat was geen belemmering om te kunnen genieten van dit boek 'Valse onschuld'.
De keuze voor de cover wordt al snel duidelijk. Het is een mooie cover!

In dit boek kun je over de twee hoofdpersonen lezen in een eigen verhaallijn. Het blijft heel lang onduidelijk wat deze twee vrouwen en hun belevenissen met elkaar te maken hebben.
Liza en Joanna krijgen voldoende aandacht van de auteur, je kijkt met hen mee terug naar hun verleden waardoor je ze goed leert kennen;
'Joanna merkte dat ze instemmend knikte. Ze was gewend aan de afschuwelijke gevolgen van wat mensen elkaar konden aandoen, maar de verwondingen van dit hulpeloze beestje deed haar bloed koken.' en
'Met elk briefje van honderd dat ze tegenkwam groeide Liza's woede tegenover haar moeder. Had Selma dat geld altijd al gehad – Liza's hele jeugd? Waarom had ze haar dochter dan veroordeeld tot een leven van armoede, zogenaamd zonder een cent? Waaróm?'

Liza werkt als assistent-bedrijfsleider bij Candy's, een eettent in de buurt. Doordat ze daar ook gewerkt heeft als afwashulp, serveerster en hostess heeft ze zoveel over het vak geleerd dat ze op elk moment in kan springen als kok. De meeste klanten kent ze niet bij naam, maar Liza denkt aan hen met de bestelling die ze plaatsen. Ze denkt bijvoorbeeld niet aan de klant als 'John, van Great Barrington Electric' maar als 'twee spiegeleieren, knapperige bacon, gebakken aardappels, koffie met melk en suiker en nog zo'n koffie voor onderweg…' Lachen, toch?

En ook in dit verhaal een 'weetje'; Wist je dat superlijm is uitgevonden als hulpmiddel voor operaties?

De titel wordt duidelijk in een voor mij heel verrassende plot. Deze auteur heeft een prettige schrijfstijl; langzaam maar zeker wordt de spanning opgebouwd en komen de twee verhaallijnen samen en smelten samen. Hier valt even de spanning wat weg, maar deze wordt snel weer opgevoerd zodat ik lekker door kon lezen.
Een akelig idee; zo'n dader en dan ook nog die handelswijze…

Over de auteur:

Ooit raadde haar professor creative writing haar met klem aan om een meer ‘ladylike’ vak te kiezen dan dat van thrillerauteur. Toen ze na jaren dit advies in de wind sloeg, koos ze veiligheidshalve voor de stoere versie van haar naam: J.A. Jance. Inmiddels is ze meervoudig New York Times bestsellerauteur, heeft ze meer dan 30 thrillers geschreven, zijn er miljoenen exemplaren van haar boeken verkocht en is ze een van de populairste schrijfsters van Amerika.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com

Boekgegevens:
Titel: Valse onschuld
Auteur: Judith A. Jance
Genre: thrillers & fantasy
Uitgave: paperback, 352 pagina's
Uitgever: HarperCollins Holland, juli 2015
ISBN: 978 94 02700 90 9
Ook als e-book verkrijgbaar

Oorspronkelijke titel: Remains of Innocence
Vertaling: Jan Smit

Met dank aan HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.