vrijdag 26 januari 2018

Ik las: 'Bang geboren', geschreven door Kevin BrooksBang geboren

Boekgegevens:
Titel: Bang geboren
Auteur: Kevin Brooks
Genre: Young Adult, 12-15 jaar
Uitgave: paperback, 208 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, 15 september 2017
ISBN: 978 94 63360 25 8
NUR: 284
Originele titel: Scared
Vertaling door Jenny de Jonge

Elliot is al sinds zijn geboorte doodsbang, voor bijna alles. Hierdoor leidt hij een geïsoleerd bestaan bij zijn moeder in huis. Het enige dat zijn angst nog een beetje kan onderdrukken zijn de pillen die hij elke dag krijgt. 

Door een vergissing in de levering raken deze zo goed als op, waardoor zijn moeder met kerst door het ijzige winterweer naar de apotheek gaat om nieuwe te halen.

Als ze niet terugkomt, moet Elliot een keuze maken: blijft hij wachten terwijl de overweldigende angst langzaamaan bezit van hem neemt of dwingt hij zichzelf naar buiten te gaan om haar te vinden…?

Mijn mening:

Tijdens het verhaal voel je constant een soort dreiging; je bent je bewust van de angsten waar Elliot mee te maken heeft. Deze zijn angstaanjagend duidelijk beschreven door de auteur. 
De gebeurtenissen worden beschreven vanuit verschillende, wisselende perspectieven en zijn goed te volgen. De enorm opgebouwde spanning wordt daardoor gelukkig onderbroken.

Wanneer Elliot gedwongen wordt naar buiten te gaan gebeurt er een heleboel en verandert het boek in een spannend avonturenverhaal met heel veel brute acties. Deze acties hadden voor mij iets minder heftig mogen zijn als ik kijkt naar de leeftijdsgroep waarvoor het boek geschikt is.

De angst van Elliot zie je veranderen in woede; een tijdelijke woede die hij eigenlijk niet kan plaatsen maar die hem toch goed uitkomt op dat moment. 
‘Je kunt mij niet vermoorden’, zeg ik terwijl ik diep in zijn ogen kijk. ‘Ik ben al dood.’

Elliot beseft uiteindelijk dat hij is zoals hij is en dat dat niet erg is.
De vertelstijl verandert regelmatig, maar dat past prima binnen dit verhaal.
Dit is het eerste verhaal van Kevin Brooks waar ik mee kennismaak, maar ik kan deze bijzondere manier van vertellen erg waarderen.

De auteur: 
(foto: © Adrian Taylor)

Kevin Brooks (Exeter, 1959) is een bekend en gelauwerd schrijver van Young Adult boeken, zoals Candy en iBoy. iBoy is verfilmd op Netflix.  Hij ontving voor zijn werk onder andere de Carnegie Medal en de Deutscher Jugendliteraturpreis.
Bang geboren is het vijftiende boek van Kevin Brooks dat bij De Harmonie verschijnt.
Lees meer over deze auteur op de auteurspagina van Uitgeverij De Harmonie.

Bang geboren koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.