dinsdag 30 januari 2018

Ik las: 'Witte lichamen', geschreven door Jane Robins

Psychologische thriller over de donkere kant van het tweeling-zijn


Witte lichamen

Boekgegevens
Titel: Witte lichamen
Auteur: Jane Robins
Genre: psychologische thriller
Uitgave: paperback, 320 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 29 november 2017
ISBN: 978 90 44632 66 8
ISBN: 978 90 44632 67 5 (eBook)
Oorspronkelijke titel: White Bodies
Vertaald door: Ireen Niessen

Haar liefhebbende vriend Felix is bankier, zijzelf een aanstormende filmster: het lijkt alsof Tilda in een perfecte relatie is beland. Maar haar tweelingzus Callie heeft haar bedenkingen. 

Callie ziet hoe Tilda wegkwijnt onder de overheersende liefde van Felix - ze stopt met werken en zelfs bijna met eten. Hij is een controlfreak en wikkelt het servies in vershoudfolie om alles schoon te houden. Verder vindt Callie onverklaarbare injectienaalden verstopt in de afvalbak en verschijnen er blauwe plekken op Tilda's bleke huid.

Callie kent Felix' woedeaanvallen en maakt zich zorgen. Ze sluit zich aan bij een internetgroep voor slachtoffers van mishandeling. Maar als een van haar online contacten wordt gedood door een gewelddadige man, begint ze te twijfelen. Waar is ze mee bezig? En dan, plotseling, sterft Felix een tragische dood. Of is hij vermoord? 

Mijn mening:
Een tweeling kan zo verschillend zijn van karakter als twee vreemden die niets met elkaar te maken hebben. Ik weet dat uit eigen ervaring omdat mijn zussen tweeling zijn en in niets op elkaar lijken. In Witte lichamen zie ik dit nog een keer bevestigd worden.

Het boek start op de dag dat de begrafenis van Felix plaatsvindt. We kijken in dit verhaal mee vanuit het perspectief van Callie en dat levert mooie beschrijvingen op.
Vanaf de allereerste pagina overheerst een broeierige spanning. Terwijl ik nog niet bekend ben met de achtergronden, voelde ik al dat er iets niet helemaal in de haak is. Maar ik had op dat moment niet kunnen vermoeden wat er aan eigenlijk aan de hand was. Sterker nog; ik verwachtte op dat moment iets heel anders.

‘Niet dat ik treurde om Felix, hoewel de aanblik van zijn ineengedoken, rouwende familie wel hartverscheurend was. Het was eerder dat ik me ziek voelde omdat ik te veel wist. Op de dag van zijn dood had ik gewacht tot de politie bij me zou aanbellen of naar de boekwinkel zou komen.’

We kijken met Callie mee naar gebeurtenissen vanaf 1997.
De keuze voor de titel Witte lichamen wordt al duidelijk in het tweede hoofdstuk.

In deze aangrijpende en sombere thriller zorgen de sterke personages en de verrukkelijke vertelstijl voor een psychologische thriller waarin geen snelle spanning te vinden is, maar waarin spanning wel constant en broeierig aanwezig is.

Ik heb Witte lichamen van Jane Robins graag gelezen.

De auteur:
(foto: ©Mat Smith)

Jane Robins begon haar carrière als journalist bij The Economist, The Independent en de BBC. Als expert in historisch forensisch onderzoek publiceerde ze eerder drie non-fictieboeken over misdaad. Nu laat ze haar krachten los op fictie, en met succes. 
Witte lichamen werd al in tien landen vertaald en lovend onthaald.

Witte lichamen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.