vrijdag 12 januari 2018

'Onder het ijs', geschreven door Ellen de Bruin. Ik mocht deze debuutroman al eerder lezen.Onder het ijs

Boekgegevens:
Titel: Onder het ijs
Auteur: Ellen de Bruin
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 256 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Prometheus, 11 januari 2018
ISBN: 978 90 44634 45 7
ISBN: 978 90 44634 46 4 (eBook)

Waar gaat het verhaal over?

Het is 2004. 
Een groep klimaatwetenschappers doet onderzoek op een schip in het Noordpoolgebied. Een van hen is Bas Fretz, een bijna-volwassen vrouw van 21 die nog met Lego speelt. Zij is mee in plaats van haar hoogleraar, Reinier, nadat die onverwacht is overleden. Ze hield net iets te veel van hem en ze zou graag weten of hij ook iets voor haar voelde, maar daar komt ze natuurlijk nooit meer achter, nu hij dood is.

Daar zit ze dan, als junior onderzoeker, op dat schip in het poolijs, tussen wildvreemde wetenschappers die elk zo hun eigen obsessies hebben. En als de expeditie dreigt te mislukken, wordt de kans steeds kleiner dat Bas er nog in slaagt om Reiniers wetenschappelijke ambities te verwezenlijken - laat staan die van zichzelf.

Mijn mening:
Onder het ijs is een roman, die je erg vaak laat glimlachen. Humor is naast een gevoel van angst steeds aanwezig. Een verlatingsangst die Bas helemaal niet wil voelen omdat ze daardoor erkent dat Reinier werkelijk dood is.
Ik las in Onder het ijs een kans van de protagonist om haar liefde voor Reinier te kunnen bewaren; net te doen alsof er niets anders in de wereld speelt dan alleen maar haar liefde voor hem en heel misschien ook zijn liefde voor haar. Ze is nog niet toe aan rouwen; ze wil haar gevoelens bewaren diep onder het ijs. Daar waren ze in gedachte samen.

Bas heeft een bovengemiddelde intelligentie en is wellicht mede daardoor heel kinderlijk in haar gedachtegang. Sociaal is ze wat minder begaafd en ze probeert haar wereldje zo klein mogelijk te houden om op deze manier zoveel mogelijk binding met Reinier  te kunnen houden. De boot is voor haar een wereld op zich; hierdoor hoeft ze niet het echte leven in te stappen, maar kan ze doorgaan met speculeren. 

De Amerikanen op de boot communiceren door middel van filmcitaten met elkaar; dit benadrukt de vaak bijzondere manier van praten van de tegenwoordige jeugd. Het gebruik van grote hoeveelheden drank is ook aan de orde van de dag, precies zoals het vaak in het echte leven in deze kringen gebruikelijk is. Intelligentie wil niet perse zeggen dat deze intelligentie ook naar beste vermogen gebruikt wordt.

Ik heb genoten van deze debuutroman van Ellen de Bruin. Hierdoor worden we ook met onze neuzen op de feiten gedrukt. De wereld om ons heen is veranderd en zal bovendien blijven veranderen. 

De auteur:
(foto: TEDxGhent)

Ellen de Bruin is redacteur bij NRC Handelsblad en nrc.next. Ze schrijft over wetenschap, psychologie en menselijk gedrag, maar in principe over alles waar ze plezier in heeft.

In 2015 werd ze het eerste lid van de Luxuriant Flowing, Former, or Facial Hair Club for Science Journalists (LFFFHCfSJ), gelieerd aan de IgNobel-prijzen voor wetenschappelijk onderzoek dat mensen eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet.
Lees meer over Ellen op haar website.
Onder het ijs is haar debuutroman.

Onder het ijs koopt u bij uw lokale boekhandel of bij


Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.