woensdag 18 juli 2018

Ik las: 'De antwoorden', geschreven door Catherine LaceyDe antwoorden

Boekgegevens
Titel: De antwoorden
Auteur: Catherine Lacey
Genre: vertaalde literatuur
Uitgave: paperback, 388 pagina's
Uitgever: Das Mag Uitgevers, januari 2018 
ISBN: 978 94 92478 53 5
ISBN: 978 94 92478 54 2 (eBook)
Oorspronkelijke titel: The Answers
Vertaling: Gerda Baardman, Mirko Stuiveling

Een Tom Cruise-achtige acteur wil met een duur experiment de perfecte liefde construeren. Een team onderzoekers stelt een harem voor hem samen, waarin elke vrouw een andere rol vervult. 
Mary Parsons, opgegroeid in een strengreligieuze, wereldvreemde familie, wordt zijn Emotionele Vriendin. Ze is degene met wie hij een intimiteit vindt die recht tegen de opzet van het onderzoek dreigt in te druisen. Is dit de liefde waar hij al die tijd naar op zoek was? Maar dan grijpt het team in en lijken de acteur en Mary gijzelaars van hun eigen experiment te worden. 
(bron: Das Mag)

Mijn mening:
De ik-figuur in de delen een en deel drie is Junia/Mary; ze lijdt al een jaar aan ondiagnosticeerbare ziekten die haar leven bepalen en heeft voor de behandeling daarvan heel veel geld nodig. 
Deze PAK-behandeling (Pneuma-adaptieve Kinesthesie: 'feng shui voor het energetisch lichaam, een guerrillaoorlog tegen negatieve vibes') is haar aangeraden door haar vriendin Chandra en wordt gegeven door therapeut Ed. 
De behandeling lijkt aan te slaan, maar om de hele kuur te kunnen betalen is nog veel meer geld nodig en Mary besluit een bijbaantje te gaan zoeken.
Chandra is sinds twaalf jaar bevriend met haar en ze helpt Mary waar maar mogelijk is.
Wanneer Mary uitgeput door alles op de vloer wakker wordt, wordt het haar duidelijk:
"Terwijl ik daar toen op de vloer lag, werd het werkelijke gewicht van onze liefde voelbaar, perste tranen uit mijn hoofd. 
Ze was alles wat ik had."

Mary Parsons is een beetje wereldvreemd kijkt alleen op een computer voor haar werk. Ze heeft geen mobieltje, alleen een vaste telefoonlijn, ze heeft geen televisie en kijkt nooit op internet. Ze is ook nog nooit naar een film geweest.
Wanneer ze weer op haar werk is, besluit Mary te reageren op een flyer waarop een baantje aangeboden wordt en al na een paar minuten komt een auto-reply binnen van de heer Matheson met in de bijlage alle formulieren die nodig zijn om met de sollicitatie mee te sturen.
Zouden ze er nu ook achter komen dat haar echte naam Junia is? 

Kurt Sky is een acteur die het geheim van de liefde wil doorgronden en Mary wordt uiteindelijk uitgekozen voor de rol van Emotionele Vriendin (die al zijn gevoelens begrijpt). Ze heeft daarvoor wel haar andere baan op moeten geven.
Andere vrouwen krijgen de rol van Boze Vriendin (om ruzie mee te maken), Moederlijke Vriendin (om zijn was te doen) en een Banale Vriendin (om mee rond te hangen). Deze vrouwen zijn de ik-figuren in het tweede deel van De antwoorden.

De vrouwen zijn onderdeel van een experiment dat heel ver gaat; men hangt hen vol met sensoren, ze zijn verplicht bepaalde voorgeschreven regels tijdens hun dagelijks leven te volgen en bovendien worden er door middel van bepaalde stroomstootjes data ingebracht in hun lichaam en geest om hen te laten doen wat van hen verwacht wordt zodat het ook lijkt of het hun eigen idee is. Matheson regelt dit alles als een soort verlengstuk van Kurt en heeft eigenlijk geen eigen inbreng.
De acteur Kurt die zoveel geld heeft dat hij niet meer weet wat hij er mee zal doen, neemt het voor lief dat de levens van deze vrouwen wellicht onherstelbaar aangetast worden omdat het voor hem een leuk experiment is. De vrouwen stemden er mee in, dat wel. Maar maakt dat alles goed?

Dit verhaal daagt uit om na te denken over liefde. Is liefde allesomvattend en is liefde maakbaar?  Is het mogelijk om iemand te programmeren om alle behoeftes van een ander te laten vervullen en dat dan liefde te noemen? Ik moet er niet aan denken!
Wat ik me afvroeg na het lezen van De antwoorden: is het niet veel belangrijker om te weten wie je zelf bent?

"Bestaat de perfecte relatie?"
Graag Gelezen
De auteur:
(foto: Twitter)

Catherine Lacey (1985) werd geboren in Tupelo, Mississippi. Haar werk is vergeleken met dat van Elena Ferrante en James Salter. Ze publiceert in The New York Times, McSweeney’s, The Paris Review, The Believer en The Atlantic. In 2014 werd ze uitgeroepen tot Granta’s New Voice. 
Lacey woont in Chicago.
Neem een kijkje op haar website.

De antwoorden koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Met dank aan Das Mag Uitgevers voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.