zaterdag 14 juli 2018

Ik las: 'Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek' van Filosofie Magazine

Boordevol gedachte-experimenten, mindfucks en geniale grappen


Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek


Boekgegevens
Titel: Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek
Boordevol gedachte-experimenten, mindfucks en geniale grappen
Auteur: Filosofie Magazine in samenwerking met Sabine Wassenberg
Genre: non-fictie kinderboeken, vanaf 8 jaar
Uitgave: paperback, 100 pagina's
Uitgever: Veen Media, 19 juni 2018
ISBN: 978 90 85716 30 3
NUR: 210 

Heeft een vlieg gevoelens?
Moet je altijd eerlijk zijn?
Kun je verliefd worden op een robot?
Waar was je voor je geboorte?

Dit zijn allemaal vragen waar filosofen over nadenken. Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek staat er vol mee.
Ga zelf aan de slag met ingewikkelde breinbrekers en spannende gedachte-experimenten. Leer alles over de grootste genieën die niet altijd begrepen werden. Wist je dat de Griekse filosofie Socrates de gifbeker moest drinken omdat hij zulke moeilijke vragen stelde?

Goed voor urenlang vermaak, op vakantie of lekker thuis.
Maar pas op dat je hersenen niet ontploffen!
(bron: achterflap)

Over Filosofie Magazine
Filosofie Magazine is een filosofisch tijdschrift dat maandelijks verschijnt in Nederland en België en bestaat sinds 1992. Filosofie verstevigt de grip op de wereld, en daarom geeft Filosofie Magazine zowel filosofisch als niet-filosofisch geschoolden toegang tot inzichten van eeuwenoude tot moderne filosofen. Daarnaast is het magazine organisator van de evenementen Thinking Planet en Waanzin Festival, die beide jaarlijks in TivoliVredenburg worden gehouden. 
Kijk voor meer informatie over Filosofie Magazine op de website.

Filosofie? Moet je dóén!

Wat helemaal nieuw voor me was dat je filosofie ook kunt doen!
Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is een gevarieerd doeboek waarin de meest uiteenlopende vragen worden gesteld. Het is een lekker dik doeboek waarmee kinderen zich niet zo snel zullen vervelen.
In dit boek kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met filosofie; dit boek staat bomvol puzzels, spelletjes, gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om uit te voeren.

In de inleiding wordt uitgelegd wat filosofie is en dat je daar misschien zelfs al mee bezig bent geweest zonder dat je het zelf wist! Hier staat ook een leuke rebus en een doolhof om je doorheen te kronkelen.

De tien hoofdstukken hebben elk een titel. Deze titel is meteen het onderwerp van de vragen die gesteld worden in dat hoofdstuk, van de leuke opdrachten die je kunt uitvoeren en de gedachte-experimenten die je uitnodigen om de gestelde vragen te beantwoorden.
Je leert ook nog even wat 'perspectief' wil zeggen; daar kun je dan na het lezen zelf meer over vertellen!

De opdrachten in dit boek zijn zeker niet alledaags te noemen; ze hebben steeds als resultaat dat kinderen moeilijke vragen gaan stellen zonder dat het een belasting is voor hen of een ander.
In hoofdstuk 8 is het onderwerp: 'Waarom gaan we op vakantie?'. Dan maak je jezelf er niet vanaf door "omdat het zo is" te roepen; er wordt meer van je verwacht en dat alles gebeurt op een heel leuke manier. Je maakt zelf een spel: praatprikkels!

Bij het woord kinderboek zou ik niet zo snel gedacht hebben aan een boek over filosofie. Maar dit boek heeft met recht een plaatsje op de afdeling Kinderboeken verdiend.
Lianne Tijhaar, redacteur Filosofie Magazine over filosofie:
"Het leuke van filosofie is dat er geen juiste antwoorden bestaan. Met het doeboek maken we daar één groot spel van. We stimuleren kinderen met gedachte-experimenten en creatieve opdrachten om steeds iets verder door te denken. Is dat wel zo? Zou het niet ook anders kunnen zijn?"

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek is vrolijk vormgegeven door de vele gekleurde kaders, illustraties en gekleurde letters. Dit alles op een rustige manier, want meer drukte is niet nodig om het uitnodigend te maken.
De allerlaatste bladzijde bestaat uit een prijsvraag. Hier vertel ik verder niets over; dat moet je gewoon zelf zien op bladzijde honderd.
Het is een ontzettend leuk doeboek voor kinderen van acht jaar en ouder. Ik waardeer het boek dan ook met vier vette sterren!"Veel plezier met Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek!
Ik heb er van genoten."
Graag Gelezen

Het Onwijs Grote Filosofie Doeboek koop je bij je lokale boekhandel of 

Met dank aan Filosofie Magazine voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.