zaterdag 7 juli 2018

Ik las: 'Vera en de boom van Vidamor' van Reynier Molenaar met illustraties van Dimitri Stevenheydens

Zevende boek van Hilversumse schrijver-uitgever


Vera en de boom van Vidamor


Boekgegevens
Titel: Vera en de boom van Vidamor
Auteur: Reynier Molenaar
Illustraties: Dimitri Stevenheydens
Genre: kinderboeken, 5-9 jaar
Uitgave: hardcover, 40 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij BLOP, juli 2018
ISBN: 978 90 82851 50 2
NUR: 282


Over een nieuwsgierig en dromerig meisje Vera, het verlokkende ontdekken en onderzoeken van de buitenwereld en de liefde voor en vriendschap met bomen. Productie in samenwerking met de Bomenstichting.

Het verhaal:
Vera tekent en schildert graag wat ze buiten ziet. Maar op een dag wil ze niet langer thuiszitten. Ze wil naar het park van Vidamor. Er staat daar een grote boom. Als zij die met een bezoek vereert, gebeurt er iets wat zij niet had verwacht. Vera en de boom sluiten vriendschap met elkaar. En dan fluistert deze houten vriend haar ook nog een geheim in!
Vera en de boom van Vidamor gaat over wat bomen betekenen voor mensen, groot en klein. Bomen in het bos, het park en in tuinen. Dat ze niet zonder elkaar kunnen. Dat ze ons een fijn gevoel geven. Zoals vader, moeder, broertjes, zusjes en andere familieleden, die ook op elkaar zijn aangewezen. 

‘Het is helemaal niet moeilijk om van bomen te houden.
Bomen zijn waarschijnlijk de aardigste levende wezens ter wereld.’

Met deze uitgave steun je het werk van de Bomenstichting. ( www.bomenstichting.nl )
Deze stichting bevordert de zorg en de aandacht voor bomen in de stad en op het platteland. Van elk verkocht boek wordt twee euro gereserveerd voor dit goede doel.

Wist je bijvoorbeeld dat:
  • Bomen onmisbaar zijn voor vogels, insecten en zoogdieren (bieden van voedsel, bescherming en nestgelegenheid)?
  • Een grote boom een jaar zuurstof levert voor vier mensen?
  • Het onder bomen gemiddeld acht graden koeler is?
  • Een grote boom per jaar vijfenveertig vuilniszakken stof wegvangt?

Mijn leeservaring:
'Vera en de boom van Vidamor’ is een prentenboek dat mede dankzij de prachtige tekeningen uitnodigt om voor te lezen aan kinderen. Ze zullen samen met degene die voorleest kunnen genieten van de mooie tekeningen terwijl ze luisteren naar het avontuur dat Vera beleeft.

In dit prentenboek wordt het belang van het bestaan van bomen benadrukt en worden kinderen uitgenodigd om goed om zich heen te kijken als ze buiten zijn. Hebben ze wel gezien dat de bomen soms verschillende blaadjes hebben en kennen ze misschien zelfs ook al namen van sommige bomen?

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat nog even aan de kleine luisteraars verteld wordt dat ze niet alleen rond mogen gaan lopen in dorp of stad als de ouder(s) niet weten dat ze naar buiten willen gaan.
Maar alleen maar binnen zitten is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ga daarom samen op pad en geniet van het moois dat de natuur ons te bieden heeft. De auteur:

‘Wie schrijft blijft’ moet zijn gedachte zijn. Het is alweer het zevende boek van schrijver en uitgever Reynier Molenaar, die pas op latere leeftijd zijn eigen werk begon te publiceren. Tot zijn oeuvre behoren inmiddels twee prentenboeken, twee boeken over filosofie voor kinderen van de bovenbouwleeftijd, een bewerking van Tristan en Isolde en een verhalenbundel voor volwassenen dat eerder dit jaar verscheen, getiteld Huh? Chocola!. Daarnaast geeft hij ook werk van anderen uit via zijn kleine uitgeverij BLOP.

Reynier (58) woont en werkt in Hilversum. Een druk baasje; naast auteur-uitgever is hij parttime nog werkzaam voor twee afzonderlijke overheidsorganisaties.

Vera en de boom van Vidamor koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:


Met dank aan Uitgeverij BLOP voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.