maandag 22 april 2019

Ik las: 'Blauw Hout - Het geheim van Congo...' geschreven door Roland VerbiestBlauw Hout - Het geheim van Congo...

Het verhaal en mijn mening:

In de inleiding lees je de geschiedenis van de Democratische Republiek Congo in een notendop. Hierdoor krijg je een beter beeld van Congo. Het boek is in vier delen verdeeld.
Je vraagt je nog af waar de titel vandaan komt en dat blijft nog even zo...

Al vanaf de eerste bladzijde houdt de auteur de aandacht gevangen;
de beeldende manier van beschrijven neemt de lezer mee op avontuur naar Congo.

Twee Haagse broers zien hun carrières in Nederland min of meer stranden en besluiten een oude jongensdroom na te jagen: een transportbedrijf in Congo en leven en werken met en tussen de lokale bevolking. Al snel lopen Roland en Patrick Verbiest tegen de snoeiharde Congolese realiteit op.

"Dus ofwel die TVA is een belasting die op de schouders komt van de transporteur ofwel de TVA wordt massaal ontdoken. Wij denken het laatste. Hoe doen die bedrijven dat dan? De een werkt met de neef van Kabila en de ander werkt met de nicht van Kabila en weer een werkt met een generaal samen en nog een werkt met de directeur van de TVA samen. Die bedrijven worden met rust gelaten. Zo doen bedrijven dat."

Na twee jaar komen ze na vele intimidaties tot de conclusie dat ze totaal leeggeroofd zijn door de overheid, het personeel of andere bedrijven. Maar toch blijft in het achterhoofd de gedachte hangen dat er meer moet zijn!

Dan krijgen ze de kans de inkomsten van hun bedrijf te vergroten door een transport te leiden met een 'Grand Pousseur' voor Bralima, een dochteronderneming van Heineken. De Primus I vertrekt op een moeizame tocht van 1734 kilometer stroomopwaarts over de Congorivier. Het is een drijvende wereld vol sjoemelende matrozen, prostituees en verstekelingen die ieder middel hanteren om in leven te blijven.

De auteur leert steeds meer over de stammencultuur waarbij men hardnekkig vasthoudt aan begrippen en tradities die door de eeuwen heen zijn ontstaan en waarnaar bij elke gelegenheid wordt teruggegrepen.
Zo worden overal in Congo nog regelmatig traditionele hoofden geïnitieerd die de macht krijgen over de mensen in hun dorp, district of provincie, want wie veel en overtuigend praat, daar wordt naar geluisterd.

De initiaties gebeuren tijdens ceremonies waarbij het hele dorp aanwezig is en de ingewijde krijgt eigenschappen toebedeeld die het mogelijk maken een beroep te doen op metafysische gedachten van voorouders of op krachten uit de natuur.

Tijdens de nachtelijke ceremonie in dit boek betwisten twee oude maîtres coutumiers (traditionele hoofden) elkaar in 'La Nuit Blanche' de macht. Helaas heeft Roland het beging gemist maar het wordt een broeierige nacht vol hallucinerende gebeurtenissen te midden van een uitzinnige kring deelnemers.

"Door alle gebeurtenissen is al veel van de verrukking weggezakt, maar er blijft genoeg over om nog lang op te kauwen.
Ik denk aan de spiegel dit Trois Mille Ngombe me heeft voorgehouden. Die spiegel houdt, zoals dat bij een spiegel gaat, geen spoor van de passie vast wanneer die voorbij is."

Roland voelt zich milder gestemd.
Wanneer je over bovenstaande gebeurtenissen leest lijkt het alsof je er als toeschouwer bij aanwezig mag zijn; het geeft een warm gevoel.

Heel openhartig vertelt de auteur over de mislukkingen en dingen die verkeerd gingen.

De manier waarop hij zich over het negatieve heen heeft kunnen zetten is bewonderenswaardig. Bovendien leert hij de schoonheid te zien van Congo en de ware aard van het Congolese volk. De oude wijsheden die wij in het modern westen niet meer kennen leven hier nog steeds om toch nog iets van het leven te maken.

"Waarachtig! Er bestaat een geheim in Congo. Ik heb het met eigen ogen gezien!"

Op een van de laatste bladzijden lees je hoe de titel van het boek tot stand kwam. Een indrukwekkende epiloog sluit het verhaal af, tot dusver...

Ik heb Blauw Hout - Het geheim van Congo... graag gelezen.De auteur
Roland Verbiest is een bijzonder mens. Hij was de oprichter van het Blad DOEN, een uitgaansblad in Den Haag (10 jaar). Een team waar later ook Haagse Harry uit voortgekomen is. Hij begon een evenementenbureau en is de bedenker en organisator van de Haagse Koninginnenach (15 jaar). Hij organiseerde ook de Hashiba Haagse Schilderwijk Bazar. En FAST een surfdorp op Scheveningen. Kortom een bekend figuur in het Haagse.

Door allerlei verwikkelingen is hij echter op een zijspoor gezet. Dat deed pijn, maar hij herpakte zich en is samen met zijn broer een transportonderneming begonnen in de Democratische Republiek Congo.

Hij beschreef zijn bizarre belevenissen in het fascinerende boek Blauw Hout, een bij tijden hilarisch document, dat met veel gevoel voor understatement de ongelofelijke geschiedenis beschrijft van twee broers in het derdewereldland Congo…

Blauw Hout - Het geheim van Congo...  koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Blauw Hout - Het geheim van Congo…
Auteur: Roland Verbiest
Genre: mens en maatschappij algemeen, reisverhalen
Uitgave: paperback met flappen | 368 pagina's met kleurenillustraties
Uitgever: Uitgeverij Elmar, oktober 2018
ISBN: 978 90 38926 65 0
NUR: 740

Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.